Projekt „BioWar” jest realizowany przez studentów Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach w ramach Interdyscyplinarnego Koła Naukowego Przyrodników „PLANETA”.
W trakcie rocznych prac przeprowadzono izolację, charakterystykę i selekcję drożdży mających potencjał do wykorzystania w przemyśle, w tym w browarnictwie. Studenci przebadali profil smakowy drożdży i spośród 60 szczepów wybrali ten najlepszy. Ostatecznie piwo wyprodukowano z drożdży z polskich jabłek.
Chmiel i słody dostarczył śląski browar rzemieślniczy ReCraft pozwoliła na wykorzystanie jednego z wyizolowanych szczepów drożdży do uwarzenia piwa „BioWar”.
Za butelkę studenckiego piwa zapłacimy 8 zł.
- W oparciu o techniki wieloletnich doświadczeń, prowadzonych na wydziale z wykorzystaniem jęczmienia browarniczego oraz szczepów drożdży, jesteśmy w stanie w krótkim czasie wprowadzić na rynek piwo, które będzie się charakteryzowało unikalnym smakiem imbirowym lub malinowym - mówił rok temu dr Sławomir Sułowicz i podkreślał, że będzie to bezprecedensowe osiągnięcie, gdyż piwa smakowe do tej pory uzyskiwane były poprzez dodanie soku do warzonego trunku.
Zapowiedzi postanowiliśmy skonfrontować z realiami i przeprowadziliśmy krótki test. Zobaczcie i sami oceńcie.
Zobacz test piwa BioWar
*Sprawdź, czy możesz zostać policjantem TEST PSYCHOLOGICZNY
*Kierowca przejechał kobietę na pasach i uciekł. Szukają go internauci i policja
*POLECAMY: Najlepsze kawiarnie w Katowicach to nie tylko dobra kawa
*Gliwice miastem przyszłości, a jednak brakuje 9 rzeczy ZOBACZ
*Kibolska zadyma w Zabrzu ZDJĘCIA I WIDEO tylko dla dorosłych
*Ściągnąłeś film z torentów? Pójdziesz do więzienia. Policja namierza internautów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?