Jak ugotować na parze rybę, ziemniaki i szparagi? Łatwe i...

    Jak ugotować na parze rybę, ziemniaki i szparagi? Łatwe i proste dania na parze [PRZEPISY]

    Zdjęcie autora materiału
    Maria Olecha

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Jak gotować na parze? To wbrew pozorom wcale nie jest trudne
    1/7
    przejdź do galerii

    Jak gotować na parze? To wbrew pozorom wcale nie jest trudne ©Dziennik Zachodni

    Jak ugotować rybę na parze? A jak na parze ugotować szparagi i ziemniaki? Dania na parze są smaczne i łatwe do wykonania. A przy tym zdrowsze, bo warzywa zachowują witaminy i mikroelementy. Dania na parze to najzdrowsze potrawy. Bo gotowanie naparze jest najprostszą i najzdrowszą metodą termicznej obróbki żywności. Dania na parze wracają do łask, gdyż coraz więcej osób rezygnuje z potraw smażonych czy duszonych ze względów zdrowotnych. Dania na parze są też w wielu dietach. Zobaczcie kilka przepisów na dania na parze.
    Podczas tradycyjnego gotowania w wodzie, większość witamin i minerałów jest w niej rozpuszczana, a po ugotowaniu wylewana do zlewu z wodą. Przy gotowaniu tradycyjnym tracimy od 35 do nawet 70 proc. witamin i minerałów z gotowanych produktów, a na talerzu zostaje niewielka ilość. Tymczasem dania na parze zachowują ponad 90 proc. witamin i minerałów, podobnie ryby.

    Co najłatwiej przygotować na parze? Najsamczniejsze dania na parze to ugotowane w ten sposób warzywa - np. ziemniaki na parze, brokuły na parze czy szparagi na parze. Ale bardzo smaczna jest też ryba na parze.

    Zobaczcie przepisy na dania na parze - sprawdzone i łatwe do przygotowania. I szybkie!

    DANIA NA PARZE - RYBA NA PARZE Z WARZYWAMI [PRZEPIS]



    Składniki:
    • 300-350 g filetu z dorsza, halibuta lub łososia
    • kilka różyczek brokułu
    • 1 marchewka
    • kawałek korzenia imbiru
    • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
    • garść świeżej kolendry
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżeczki oleju sezamowego
    • sól
    • biały pieprz


    Wykonanie:
    Filety z ryby opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę podzielić na mniejsze kawałki, jeśli filety są duże. Posolić i oprószyć białym pieprzem.

    Korzeń imbiru obrać - najłatwiej i najszybciej zrobić to nie nożem, a łyżeczką - i pokroić w cienitkie paseczki. Pokrojonym imbirem obłożyć kawałki ryby.

    Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Różyczki brokułu też podzielić na mniejsze kawałki.

    W garnku do gotowania na parze zagotować wodę, nałożyć specjalne sitko, a na sitku ułożyć rybę - skórką do dołu. Wokół ryby ułożyć brokuły i pokrojoną marchewkę.

    Garnek przykryć pokrywką i gotować przez kilka minut do miękkości. Ugotowaną rybę, amrchewkę i brokuły przełożyć na talerz, posypać posiekanym szczypiorkiem, kolendrą, polać sosem sojowym i olejem sezamowym.

    Dania na parze można ugotować także w specjalnym urządzeniu do gotowania na parze - nalezy postępować według instrukcji, czyli pojemnik napełnić wodą, w jednym pojemniku ułożyć rybę, w innym warzywa i gotować przez kilka minut.

    Dania na parze zrobimy też w dużym woku. Wystarczy do woka wlać szklankę wody, na dnie postawić spodek a na nim talerz z rybą - tak aby ryba nie była zanurzona w wodzie - i gotować pod przykryciem. Gdy woda się zagotuje kilka minut odczekać i ugotować do miękkości.
    1 3 »

    Czytaj także

      Komentarze (2)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      zdrowe gotowania

      Agata (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Ten sposób gotowania uważam za najzdrowszy z możliwych i sama tak pitraszę używając parowaru Phillipiaka, który cenię za poręczność, jakość i niezawodność. Takie gotowanie służy mojej urodzie i...rozwiń całość

      Ten sposób gotowania uważam za najzdrowszy z możliwych i sama tak pitraszę używając parowaru Phillipiaka, który cenię za poręczność, jakość i niezawodność. Takie gotowanie służy mojej urodzie i wadze:)zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      tylko na parze!

      Beata80 (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      fajne inspiracje, ja na parze gotuję dosłownie wszystkie twarde warzywa, które wcześniej gotowałam w wodzie, ryby, mięso, kaszę i ryż również, bo mam odpowiednie pojemniki do mojego parowaru...rozwiń całość

      fajne inspiracje, ja na parze gotuję dosłownie wszystkie twarde warzywa, które wcześniej gotowałam w wodzie, ryby, mięso, kaszę i ryż również, bo mam odpowiednie pojemniki do mojego parowaru Intellisteam z Morphy Richards, naprawdę świetne dania można stworzyć!zwiń

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama