Ważne
    Śniadanie prasowe w Dzienniku Zachodnim. Bo drugie śniadanie...

    Śniadanie prasowe w Dzienniku Zachodnim. Bo drugie śniadanie to zdrowie i energia

    Katarzyna Domagała

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Uczniowie z sosnowieckiej „10“ opanowali redakcję Dziennika Zachodniego. Spotkali się z dietetykiem, sami zrobili zdrowe śniadanie, dowiedzieli się też, dlaczego mycie zębów jest na wagę złota. Takich akcji będzie u nas więcej.
    Uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 10 w Sosnowcu nie mieli większych problemów z odpowiedzią na pytanie, dlaczego dzień powinno zaczynać się od zjedzenia pierwszego śniadania i przygotowania drugiego posiłku do szkoły. Zadaliśmy je w ramach akcji rozpoczynającej cykl spotkań promujących wśród najmłodszych mieszkańców woj. śląskiego (i nie tylko) ideę jedzenia śniadań. Ten bardzo istotny posiłek swoje święto miał 24 kwietnia. Obchodziliśmy wtedy Europejski Dzień Śniadania. Co mówili najmłodsi?

    - Daje nam siłę, zdrowie, energię i chroni przed chorobami - podkreślali uczniowie sosnowieckiej „10”. Inni zaznaczali, że dzięki śniadaniom człowiek jest mądry i może skupić się na tym, co mówią nauczyciele.

    Uczniowie z klas od 1 do 3 bezbłędnie odpowiadali też na pytania Anety Kotyniak, dietetyk z Naturhouse w Będzinie, która sprawdzała, czy wiedzą, na czym polega jej praca oraz po co stosuje się diety. Pytała także, jakich produktów nie powinno zabraknąć w zdrowej diecie. Nie ukrywa, że poziom wiedzy młodych słuchaczy na temat zasad zdrowego odżywiania i istoty pierwszego i drugiego śniadania bardzo pozytywnie ją zaskoczył. - Zaimponowali mi. Nie spodziewałam się, że będą wiedzieli o tym, że zdrowe posiłki powinny dostarczać konkretnych witamin, np. witamin z grupy B czy witaminy D oraz składników mineralnych np. żelaza. Do tego znali ich funkcje. O tym, że w nabiale jest wapń, który zapewni mocne i zdrowe kości, słyszeli wszyscy. Jak na dzieci z klas jeden-trzy, to ogrom informacji -przyznała.

    O czym powinniśmy pamiętać przy komponowaniu wzorowego śniadania? - Zarówno pierwsze, jak i drugie śniadanie powinno zawierać pełnoziarniste pieczywo, pełnowartościowe białko, na przykład jaja czy dobrej jakości wędlinę, tłuszcz - margarynę lub masło, kto co lubi, do tego ogrom warzyw oraz owoców, by dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin - podpowiada dietetyczna.

    Z kolei Beata Michalik, dyrektor marketingu Zakładów Tłuszczowych „Bielmar” Sp. z o.o., firmy, która od lat wspiera ideę pełnowartościowych posiłków na pierwsze i drugie śniadanie, podkreśliła: - Tłuszcze są jednym z istotnych składników naszej diety - są przede wszystkim źródłem energii, której każdego dnia potrzebujemy, źródłem wielu ważnych dla naszego życia i zdrowia składników, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z rodziny n-6 i n-3 oraz steroli roślinnych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K). Zbyt niskie spożycie tłuszczu może skutkować niedoborami tych składników i zwiększać ryzyko rozwoju chorób dietozależnych. Zwłaszcza tłuszcze roślinne odgrywają ważną rolę w rozwoju oraz prawidłowej pracy mózgu i całego układu nerwowego oraz prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku. Dlatego każdego dnia należy pamiętać, że zarówno pierwsze, jak i drugie śniadanie to podstawa udanego dnia. Dzięki nim możemy sprawnie funkcjonować przez kilka godzin do pory obiadowej, a to właśnie wtedy większość z nas pracuje/uczy się i właśnie wtedy potrzebujemy najwięcej energii i chęci do działania.

    - Sama jestem mamą i wiem, jak ważne jest pierwsze śniadanie - to jedzone w domu i to drugie w szkole czy przedszkolu. Staram się, aby moja rodzina nie wychodziła z domu bez śniadania oraz bez ulubionych kanapek, będących dawką dobrej energii. Ważne jest, abyśmy my dorośli byli uważni na tę kwestię, ponieważ wyrobienie w Polakach, zwłaszcza tych najmłodszych, dobrego nawyku jedzenia śniadań to inwestycja w ich zdrowie i mądry rozwój, dający pozytywne efekty w dorosłym życiu.

    Po tym, jak dzieciaki wysłuchały cennych rad ekspertów, miały pokazać, jak wykorzystać je w praktyce. Zadanie było następujące: z przygotowanych produktów (pieczywa, margaryny, serka topionego, różnego rodzaju wędlin czy warzyw) trzeba zrobić zdrowe i smaczne kanapki. Nie mogło być inaczej, wszyscy poradzili sobie wyśmienicie. Talerze wypełniły się kolorowymi kanapkami. Przy ich tworzeniu dzieciom nie brakowało kreatywności i fantazji.

    - Na mojej kanapce jest myszka. Oczy ma zrobione z plasterków ogórka, nosek z rzodkiewki. Nie wiem, z czego uda się zrobić ogonek, ale na pewno coś znajdę - mówiła nam jedna z uczennic. Jej kolega uznał, że jury z pewnością przypadnie do gustu kanapka mucha. - Chciałem zrobić ją tylko z wędlin, ale chyba się nie uda. Skrzydła muszą być z sałaty - zdradzał.

    Ser, szynka, masło, jajka, ogórki i sałata. To składniki, które zdaniem 10-letniej Moniki Szot powinny znaleźć się na idealnej kanapce.

    Podczas spotkania dzieci miały też okazję dowiedzieć się, jak prawidłowo dbać o zdrowy i piękny uśmiech. Podstawowa zasada jest następująca: zęby myjemy bardzo dokładnie, co najmniej dwa razy dziennie, przez dwie minuty.

    - Dzieci doskonale zdają sobie sprawę, jak ważne jest mycie zębów. Jednak czasem trzeba je do tego zachęcić. To jest zadanie rodziców, z którego, niestety, nie wszyscy dorośli dobrze się wywiązują - przyznaje Karolina Kolarczyk z przychodni stomatologicznej ComfortDent w Katowicach. - To rodzice powinni przypominać o regularnym i dokładnym myciu zębów. Zwłaszcza przed pójściem spać - przestrzega. Dlaczego to tak istotne? W nocy wydziela się znikoma ilość śliny. Jeśli nie umyjemy zębów przed snem, to pokarm i kwasy w nim zawarte leżą na zębach całą noc, co prowadzi do powstania próchnicy. - U dzieci dynamika procesu próchnicowego jest szczególnie szybka, dlatego tak ważne jest, by temu zapobiegać - podkreśla.

    Na takie nietypowe śniadania prasowe do redakcji Dziennika Zachodniego będziemy zapraszać częściej. Kolejne spotkanie organizujemy już we wrześniu, kiedy wypada Ogólnopolski Dzień Drugiego Śniadania. Dzieciaki znów pochwalą się wiedzą i pokażą, na czym polega kreatywność w kuchni.

    Czytaj także

      Komentarze (3)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      od młodych lat

      anna (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2 / 3

      Bardzo mi się to podoba, że od młodych lat dzieci mają takie zajęcia z dietetykiem i fakt pierwsze śniadanie, rzeczywiście jest najważniejsze. Jakiś czas temu miałam niedobór żelaza i sięgałam po...rozwiń całość

      Bardzo mi się to podoba, że od młodych lat dzieci mają takie zajęcia z dietetykiem i fakt pierwsze śniadanie, rzeczywiście jest najważniejsze. Jakiś czas temu miałam niedobór żelaza i sięgałam po Biovital, bo on akurat był szybko przyswajalny ;p Ponadto, powinni jeszcze uświadamiać, że bardzo ważna jest aktywność ;) a nie siedzenie przez cały dzień przed komputerem xdzwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      drugie śniadanie

      Wera (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 3

      jem je zawsze - czasem chociaż tylko kanapkę albo owoce, ale nie opuszczam. A gdy z pośpiechu mam coś mało odżywczego, to dorzucam też łyżeczkę biovitalu z kompleksem witamin i żelazem. Trzeba o...rozwiń całość

      jem je zawsze - czasem chociaż tylko kanapkę albo owoce, ale nie opuszczam. A gdy z pośpiechu mam coś mało odżywczego, to dorzucam też łyżeczkę biovitalu z kompleksem witamin i żelazem. Trzeba o siebie dbać!zwiń


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      .

      Pati (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Chętnie dowiem się więcej na temat tej suplementacji :)

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama