Śląskie Smaki 2017 w Koszęcinie. To była naprawdę...

    Śląskie Smaki 2017 w Koszęcinie. To była naprawdę fantastyczna impreza! ZDJĘCIA

    AKC

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Śląskie Smaki w tym roku odbyły się w Koszęcinie
    1/189
    przejdź do galerii

    Śląskie Smaki w tym roku odbyły się w Koszęcinie ©Fot. Aneta Kaczmarek/DZ

    Wczoraj w siedzibie Zespołu „Śląsk” odbyła się XII edycja największej, kulinarnej imprezy w regionie – Festiwalu „Śląskie Smaki”. Po raz pierwszy jej współorganizatorem - obok Śląskiej Organizacji Turystycznej – była instytucja kultury od lat partnerująca w działach ŚOT - Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk”. Organizowany od dwunastu lat Festiwal, po raz pierwszy gościł także na terenie powiatu lublinieckiego, w gminie Koszęcin. Honorowy patronat objął marszałek województwa śląskiego, Wojciech Saługa.
    Otwarcia XII edycji Festiwalu „Śląskie Smaki” w Koszęcinie dokonali: wicemarszałek województwa śląskiego Stanisław Dąbrowa, dyrektor zespołu „Śląsk” Zbigniew Cierniak, prezes Śląskiej Organizacji Turystycznej Jarosław Klimaszewski wraz z dyrektorką ŚOT Agnieszką Sikorską oraz wójt gminy Koszęcin Zbigniew Seniów i przewodniczący jury konkursu kulinarnego Remigiusz Rączka.

    Swoją obecnością obecnością imprezę uświetnili także: przewodniczący Sejmiku Województwa Śląskiego Stanisław Gmitruk, reprezentująca Polską Organizację Turystyczną Magdalena Ragus oraz prezes śląskiego oddziału Polskiej Organizacji Turystycznej Grzegorz Chmielewski.


    Organizowany od 2006 roku Festiwal "Śląskie Smaki", ma na celu promocję kuchni regionalnej województwa śląskiego, podtrzymanie tradycji z nią związanych oraz propagowanie wartości, której jej towarzyszą. Jak podkreśla Śląska Organizacja Turystyczna, województwo śląskie ze względu na swoje zróżnicowanie kulturowe i etnograficzne różni się także pod względem kulinarnym.

    Festiwal „Śląskie Smaki” jest imprezą, która pozwala na prezentację tej różnorodności i promocję walorów znakomitej śląskiej kuchni. Festiwal odbywający się co roku w innym miejscu województwa, stara się w każdej edycji odkrywać lokalne przysmaki, prezentować to, co w kuchni regionalnej najbardziej autentyczne.
    Zobacz galerię
    Jedną z ważniejszych części festiwalu jest konkursowa walka o „Złoty Durszlak”. W Koszęcinie wzięły w niej udział 22 drużyny, w trzech kategoriach: profesjonalistów (8 drużyn), amatorów (9 drużyn) oraz uczniów szkół gastronomicznych (5 drużyn). Jury pod przewodnictwem Remigiusza Rączki zdecydowało o przyznaniu Złotych, Srebrnych i Brązowych Durszlaków następującym drużynom:

    Kategoria – profesjonaliści
    I miejsce – Złoty Durszlak – drużyna restauracji „Zagłębie Smaku” z Hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej
    II miejsce – Srebrny Durszlak – drużyna restauracji „Orzech i Miód” z Hotelu Spa Laskowo w Jankowicach
    III miejsce – Brązowy Durszlak – drużyna Qubus Hotel Bielsko-Biała

    Kategoria – amatorzy
    I miejsce – Złoty Durszlak – Koło Gospodyń Wiejskich w Wygodzie
    II miejsce – Srebrny Durszlak – Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku
    III miejsce – Brązowy Durszlak – drużyna Piekielne Słodkości
    Zobacz galerię
    Kategoria - szkoły gastronomiczne
    I miejsce – Złoty Durszlak – drużyna Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim
    II miejsce – Srebrny Durszlak – Tyskie Łobuzy z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach
    III miejsce – Brązowy Durszlak – Gryfne Kuchciki z Technikum Gastronomicznego w Tarnowskich Górach.

    ZOBACZ KONIECZNIE: NASZA RAMÓWKA
    DZISIAJ POLECAMY PROGRAM KATARZYNY KAPUSTY Z CYKLU TU BYŁAM



    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama