Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Światowy Festiwal Prażonek w Porębie na 1100 porcji [ZDJĘCIA]

Patryk Drabek
Festiwal prażonek w Porębie
Festiwal prażonek w Porębie Patryk Drabek
Ponad 1100 porcji prażonek w dwóch potężnych kotłach przygotowano dla uczestników dwunastej edycji Światowego Festiwalu Prażonek w Porębie. Zobaczcie zdjęcia.

Prażonki to tradycyjne danie porębskie. Na tym terenie ta potrawa przygotowywana jest od 200 lat, natomiast zgodnie z aktualną recepturą podawana jest od 1856 roku.

W jednym z dwóch potężnych kotłów zmieściło się 160 kg ziemniaków, 40 kg kiełbasy z boczkiem, 15 kg cebuli oraz pieprz i sól.

- My mamy swoje prażonki, a Włosi pizzę. Myślę, że będą kolejne edycje i będziemy organizować ten festiwal do końca świata i jeden dzień dłużej - podkreślał burmistrz Poręby Marek Śliwa, nawiązując tym samym do słów Jerzego Owsiaka dotyczących Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

Wśród gości nie zabrakło parlamentarzystów i samorządowców, ale także mieszkańców Poręby, Katowic czy też Gdańska.

Po raz piąty w Porębie gościli również przedstawiciele zaprzyjaźnionej węgierskiej gminy Kistelek. Przygotowywali specjalny gulasz.


*Oceniamy prezydentów miast. Wielki plebiscyt DZ [GŁOSUJ NA TAK LUB NIE]
*QUIZ DZ: Czy znasz polskie komedie. Cytaty z kultowych filmów. Sprawdź się
*Miss siatkówki. Jak cheerleaderki zagrzewają siatkarzy do walki w mistrzostwach świata [ZDJĘCIA]
*Kto ma zagrać na meczu otwarcia stadionu Górnika Zabrze? ZAGŁOSUJ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!