Przepis na pierniczki. Zobacz, jak zrobić pyszne świąteczne...

    Przepis na pierniczki. Zobacz, jak zrobić pyszne świąteczne pierniczki? SPRAWDZONE

    Karol Gruszka

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Sprawdzony przepis na pierniczki
    Przepis na pierniczki. Zobacz, jak zrobić pyszne pierniki? [ŚWIĄTECZNE PIERNIKI PRZEPIS WIDEO]
    1/3

    Przejdź do
    galerii zdjęć

    ©arc.

    Jak zrobić pyszne pierniki? Prosty przepis na pierniczki, które zawsze się udają. To proste. SKŁADNIKI: 1,5 kostki masła, q słoiczek miodu, 1 kg mąki, 4 jajka - to podstawa. Zobacz przepis na pyszne pierniczki. ŚWIĄTECZNE PIERNIKI PRZEPIS

    Przepis na pierniczki. Zobacz, jak upiec świąteczne pierniki?



    Świąteczne pierniki przepis - składniki:
    • 1,5 kostki masła
    • 1 słoiczek miodu (taki ok. 300 g)
    • 1 kg mąki
    • 4 jajka
    • szklanka cukru (puder, bo ci się kryształki w cieście zrobią - chyba, że lubisz)
    • opakowanie proszku do pieczenia i cukier waniliowy
    • 1 paczka przyprawy do piernika
    • 1 łyżka imbiru (jeśli lubisz, zaostrza lekko smak)
    • 1 łyżka zmielonych goździków (niekoniecznie)
    • 1 łyżka cynamonu
    • zapach wg. uznania (ja daję pomarańczowy i rumowy)
    • 2-3 łyżki kakao dla ładnego koloru


    świąteczne pierniki przepis - sposób przygotowania:

    Margarynę i cukier wkładamy do garnka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Do rozpuszczonej masy dodajemy miód i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dorzucamy przyprawę do piernika, imbir i cynamon. Wystawiamy na balkon do przestygnięcia.

    Dodajemy jajka i mąkę. Wyrabiamy. Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.

    Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i formujemy dowolnego kształtu pierniki.

    Pieczemy w temperaturze 180 st. C. Wystarczy ok. 15 minut, ale lepiej po prostu przypilnować, bo te cieniej rozwałkowane mogą się przypalać.

    Po wystygnięciu ozdabiać, a gotowe schować bardzo głęboko, bo mają tendencje do znikania w tajemniczych okolicznościach. Najlepsze po 2 tygodniach.

    W części pierników w surowym cieście możesz wyciąć dziurki, okienka, gwiazdki i wsypać w nie rozkruszone na miazgę landrynki (trzeba je wsadzić do woreczka, zawinąć w ścierkę i mocno potraktować młotkiem lub tłuczkiem do mięsa - zajęcie dla facetów). Trzeba ich wsypać sporo, zrobić taką górkę. Będziesz miała witraże. Ja z laskami robię domki z witrażowyki oknami i aniołki z dziurawymi brzuszkami. Super to wygląda. Te ciastka pieczesz na pergaminie i zdejmujesz z niego dopiero jak masa landrynkowa dobrze zastygnie.

    ***

    Ania Starmach, przedstawiła swoje propozycje świątecznych słodkości. W kuchni "Dzień Dobry TVN" upiekła pierniczki i przygotowała tradycyjny piernik. Miłośniczka gotowania podała również świetny sposób na własny cukier waniliowy oraz dodatki do ciast i jogurtów w postaci kandyzowanych skórek z cytrusów.

    Anna Starmach, jurorka polskiej edycji "MasteChef", przygotowuje dodatki do ciast i piecze pierniczki - ZOBACZ WIDEO:



    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      DZIEWCZYNA LATA 2017 | Głosujemy!

      DZIEWCZYNA LATA 2017 | Głosujemy!

      Dopasuj słowa do opisów i sprawdź, czy znasz język śląski

      Dopasuj słowa do opisów i sprawdź, czy znasz język śląski

      Inwestycje zagraniczne: jak są ważne dla polskiej gospodarki?

      Inwestycje zagraniczne: jak są ważne dla polskiej gospodarki?

      Światło i kolor w pokojach dziecięcych

      Światło i kolor w pokojach dziecięcych

      Gry On Line - Zagraj Reklama