PRZEPIS NA PIERNIKI: Jak zrobić świąteczne pierniczki? SPRAWDZONY PRZEPIS NA PIERNIKI ŚWIĄTECZNE
Święta to nie tylko karp, kapusta z grzybami czy barszcz z uszkami, ale również unoszący się w całym domu zapach piernika. Najlepiej, kiedy świąteczne pierniki upieczemy sami, wówczas magia świąt jest jeszcze większa. Mamy dla Was sprawdzony przepis na świąteczne pierniki . Na pewno się Wam udadzą. Takimi pierniczkami można się objadać przez całe święta.
PRZEPIS NA PIERNIKI: Jak zrobić świąteczne pierniczki? SPRAWDZONY PRZEPIS NA PIERNIKI ŚWIĄTECZNE
Świąteczne pierniki przepis - składniki:
- 1,5 kostki masła
- 1 słoiczek miodu (taki ok. 300 g)
- 1 kg mąki
- 4 jajka
- szklanka cukru (puder, bo ci się kryształki w cieście zrobią - chyba, że lubisz)
- opakowanie proszku do pieczenia i cukier waniliowy
- 1 paczka przyprawy do piernika
- 1 łyżka imbiru (jeśli lubisz, zaostrza lekko smak)
- 1 łyżka zmielonych goździków (niekoniecznie)
- 1 łyżka cynamonu
- zapach wg. uznania (ja daję pomarańczowy i rumowy)
- 2-3 łyżki kakao dla ładnego koloru
PRZEPIS NA PIERNIKI: Jak zrobić świąteczne pierniczki? SPRAWDZONY PRZEPIS NA PIERNIKI ŚWIĄTECZNE
świąteczne pierniki przepis - sposób przygotowania:
Margarynę i cukier wkładamy do garnka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Do rozpuszczonej masy dodajemy miód i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dorzucamy przyprawę do piernika, imbir i cynamon. Wystawiamy na balkon do przestygnięcia.
Dodajemy jajka i mąkę. Wyrabiamy. Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i formujemy dowolnego kształtu pierniki.
Pieczemy w temperaturze 180 st. C. Wystarczy ok. 15 minut, ale lepiej po prostu przypilnować, bo te cieniej rozwałkowane mogą się przypalać.
Po wystygnięciu ozdabiać, a gotowe schować bardzo głęboko, bo mają tendencje do znikania w tajemniczych okolicznościach. Najlepsze po 2 tygodniach.
W części pierników w surowym cieście możesz wyciąć dziurki, okienka, gwiazdki i wsypać w nie rozkruszone na miazgę landrynki (trzeba je wsadzić do woreczka, zawinąć w ścierkę i mocno potraktować młotkiem lub tłuczkiem do mięsa - zajęcie dla facetów). Trzeba ich wsypać sporo, zrobić taką górkę. Będziesz miała witraże. Ja z laskami robię domki z witrażowyki oknami i aniołki z dziurawymi brzuszkami. Super to wygląda. Te ciastka pieczesz na pergaminie i zdejmujesz z niego dopiero jak masa landrynkowa dobrze zastygnie.
***
Ania Starmach, przedstawiła swoje propozycje świątecznych słodkości. W kuchni "Dzień Dobry TVN" upiekła pierniczki i przygotowała tradycyjny piernik. Miłośniczka gotowania podała również świetny sposób na własny cukier waniliowy oraz dodatki do ciast i jogurtów w postaci kandyzowanych skórek z cytrusów.
Anna Starmach, jurorka polskiej edycji "MasteChef", przygotowuje dodatki do ciast i piecze pierniczki - ZOBACZ WIDEO:
Prezenty na święta pod choinkę dla chłopaka
**
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?