18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

PRZEPIS NA PIERNIKI: Jak zrobić świąteczne pierniczki? SPRAWDZONY PRZEPIS NA PIERNIKI ŚWIĄTECZNE

Karol Gruszka, KS
Jak zrobić świąteczne pierniki ? Mamy dla Was przepis na pierniki, które zawsze się udają. To proste. SKŁADNIKI: 1,5 kostki masła, q słoiczek miodu, 1 kg mąki, 4 jajka - to podstawa. Zobacz cały przepis na pyszne pierniczki świąteczne. Te świąteczne pierniki na pewno zadowolą największych łasuchów.

PRZEPIS NA PIERNIKI: Jak zrobić świąteczne pierniczki? SPRAWDZONY PRZEPIS NA PIERNIKI ŚWIĄTECZNE

Święta to nie tylko karp, kapusta z grzybami czy barszcz z uszkami, ale również unoszący się w całym domu zapach piernika. Najlepiej, kiedy świąteczne pierniki upieczemy sami, wówczas magia świąt jest jeszcze większa. Mamy dla Was sprawdzony przepis na świąteczne pierniki . Na pewno się Wam udadzą. Takimi pierniczkami można się objadać przez całe święta.

PRZEPIS NA PIERNIKI: Jak zrobić świąteczne pierniczki? SPRAWDZONY PRZEPIS NA PIERNIKI ŚWIĄTECZNE

Świąteczne pierniki przepis - składniki:

  • 1,5 kostki masła
  • 1 słoiczek miodu (taki ok. 300 g)
  • 1 kg mąki
  • 4 jajka
  • szklanka cukru (puder, bo ci się kryształki w cieście zrobią - chyba, że lubisz)
  • opakowanie proszku do pieczenia i cukier waniliowy
  • 1 paczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka imbiru (jeśli lubisz, zaostrza lekko smak)
  • 1 łyżka zmielonych goździków (niekoniecznie)
  • 1 łyżka cynamonu
  • zapach wg. uznania (ja daję pomarańczowy i rumowy)
  • 2-3 łyżki kakao dla ładnego koloru

PRZEPIS NA PIERNIKI: Jak zrobić świąteczne pierniczki? SPRAWDZONY PRZEPIS NA PIERNIKI ŚWIĄTECZNE

świąteczne pierniki przepis - sposób przygotowania:

Margarynę i cukier wkładamy do garnka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Do rozpuszczonej masy dodajemy miód i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dorzucamy przyprawę do piernika, imbir i cynamon. Wystawiamy na balkon do przestygnięcia.

Dodajemy jajka i mąkę. Wyrabiamy. Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.

Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i formujemy dowolnego kształtu pierniki.

Pieczemy w temperaturze 180 st. C. Wystarczy ok. 15 minut, ale lepiej po prostu przypilnować, bo te cieniej rozwałkowane mogą się przypalać.

Po wystygnięciu ozdabiać, a gotowe schować bardzo głęboko, bo mają tendencje do znikania w tajemniczych okolicznościach. Najlepsze po 2 tygodniach.

W części pierników w surowym cieście możesz wyciąć dziurki, okienka, gwiazdki i wsypać w nie rozkruszone na miazgę landrynki (trzeba je wsadzić do woreczka, zawinąć w ścierkę i mocno potraktować młotkiem lub tłuczkiem do mięsa - zajęcie dla facetów). Trzeba ich wsypać sporo, zrobić taką górkę. Będziesz miała witraże. Ja z laskami robię domki z witrażowyki oknami i aniołki z dziurawymi brzuszkami. Super to wygląda. Te ciastka pieczesz na pergaminie i zdejmujesz z niego dopiero jak masa landrynkowa dobrze zastygnie.

***

Ania Starmach, przedstawiła swoje propozycje świątecznych słodkości. W kuchni "Dzień Dobry TVN" upiekła pierniczki i przygotowała tradycyjny piernik. Miłośniczka gotowania podała również świetny sposób na własny cukier waniliowy oraz dodatki do ciast i jogurtów w postaci kandyzowanych skórek z cytrusów.

Anna Starmach, jurorka polskiej edycji "MasteChef", przygotowuje dodatki do ciast i piecze pierniczki - ZOBACZ WIDEO:


Prezenty na święta pod choinkę dla chłopaka

**

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!