Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smaki, zapachy i kolory na Świętokrzyskim Festiwalu Smaków w Tokarni. Największa impreza kulinarna w regionie nasyci ciało i zmysły

Paula Goszczyńska
Paula Goszczyńska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Niezwykła sceneria i bogactwo kulinarne. W sobotę i niedzielę, 4-5 maja, w godzinach 12-18, w Parku Etnograficznym w Tokarni odbędzie się 8. edycja Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków. Tradycyjnie nie zabraknie lokalnej kuchni, pięknego rękodzieła oraz występów zespołów ludowych. Do malowniczego skansenu, który jest w trakcie przygotowań zaprasza Aleksandra Imosa z Muzeum Wsi Kieleckiej.

Ta majówka będzie przepyszna! 8. Świętokrzyski Festiwal Smaków odbędzie się w Parku Etnograficznym w Tokarni

Świętokrzyski Festiwal Smaków to największa kulinarna impreza w regionie świętokrzyskim organizowana przez „Echo Dnia”, Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego oraz Muzeum Wsi Kieleckiej. Co roku do Tokarni zjeżdżają prawdziwe tłumy, by cieszyć się przepysznymi daniami przygotowanymi przez Koła Gospodyń Wiejskich i Gospodarstwa Agroturystyczne. Czas spędzony w przepięknym skansenie umilają również liczne występy zespołów ludowych oraz wystawcy, których będzie ponad 100.

Smaki, zapachy i kolory Tokarni nasycą ciało i umysł

Na wspaniałą zabawę do malowniczego skansenu zaprasza Aleksandra Imosa z Muzeum Wsi Kieleckiej. - Już po raz 8. zapraszamy Państwa na Świętokrzyski Festiwal Smaków. Przybądźcie do Tokarni zarówno po doznania zmysłowe – po smaki, zapachy, kolory – ale również by nasycić swoją duszę pejzażem, przyrodą i tym, co zostało po dziedzictwie wsi świętokrzyskiej – zaprasza Aleksandra Imosa. - Zajrzyjcie do dworu, chat, przyjrzyjcie się kuchennym sprzętom i spróbujcie sobie wyobrazić, jak dawniej smakowało to, czego nie dane już nam spróbować – dodaje.

Podkreśla, że ci, którzy podczas Festiwalu podzielą się z turystami smakiem, przygotują na pewno to, co najlepsze. - W tegorocznej edycji wydarzenia królować będzie jajko. Co prawda Wielkanoc już za nami, ale jajko jest produktem, który bardzo trudno zastąpić w daniach regionalnych, w kuchni naszych wspomnień. Tokarnia to jednak nie tylko pyszne smaki, ale również to, co zostało po przeszłości. To fantastyczne, unikalne na skalę światową budownictwo drewniane, które umiejscowione jest w przepięknym pejzażu. Podziwiajcie drzewa, kwiaty w ogródkach, zatrzymajcie się na chwilę i odpocznijcie – zachęca Ola Imosa.

Zespoły ludowe na Świętokrzyskim Festiwalu Smaków

W sobotę, 4 maja, na scenie zaprezentują się: Kapela Działoszacy, Zespół Korytniczanki, Zespół Pieśni i Tańca Wincentowianie, Kapela Jędrzej, Zespół Pieśni i Tańca ze Strawczyna, Kapela Heńka z Małogoszcza. Poza tym odbędzie się prelekcja "Dawna kuchnia kielecka" doktor Alicji Trukszyn – etnografa, folklorysty.

W niedzielę, 5 maja, Festiwal o godzinie 11 rozpocznie się mszą świętą w Kościele z Rogowa. Na scenie z kolei posłuchamy występów: Zespołu Bolechowiczanie, Zespołu Pieśni i Tańca Małogoszcz, Kapeli od Połańca, Zespołu Pieśni i Tańca Łopuszno, Zespołu Pieśni i Tańca Wierna Rzeka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na echodnia.eu Echo Dnia Świętokrzyskie