Dlatego też dentyści namawiają pacjentów, aby do codziennej diety wplatać potrawy, które w naturalny sposób oczyszczają jamę ustną, usuwając osad, bakterie i przebarwienia.
- „Szczoteczkowe jedzenie” to najczęściej surowe warzywa i owoce, które możemy jeść pomiędzy posiłkami. Spełniają one wówczas funkcję naturalnych myjek, wypłukujących z jamy ustnej resztki jedzenia i osadu. Wiele z nich reguluje także poziom kwasów w jamie ustnej i dosłownie szczotkuje zęby i język dzięki swojej chropowatej fakturze - mówi dr Wojciech Fąferko, stomatolog.
Warzywa i owoce myjące
Co zatem powinno znaleźć się w szczoteczkowej diecie?
Truskawki - zawarty w nich naturalny kwas jabłkowy (ten sam, który wchodzi w skład past wybielających) rozpuszcza przebarwienia, jakie tworzą się na zębach po kolorowych napojach, kawie czy herbacie.
Podobne właściwości ma ananas, a to za sprawą zawartego w nim enzymu - bromelainy, naturalnego odplamiacza.
Właściwości myjące ma też jedzony na surowo kalafior. Jego faktura sprawia, że działa w identyczny sposób jak gumka do mazania, usuwając zalegające na zębach resztki potraw i płytkę bakteryjną. Ponadto jedzenie kalafiora pobudza ślinianki do pracy, regulując poziom pH w ustach i ilość śliny, potrzebnej do wypłukania bakterii.
Podobnie jak zielony ogórek. Dodatkowo jego charakterystyczne włókna podczas jedzenia wykonują masaż dziąseł, co pobudza w nich krążenie i chroni przed chorobami przyzębia.
Za naturalną szczoteczkę do zębów uważa się także jabłka. Właściwości ścierne miąższu jabłka i zawarte w nim kwasy minimalizują ryzyko odkładania się bakterii na zębach. Podobne właściwości ścierne ma zielona fasolka szparagowa, groszek cukrowy i seler naciowy. Ten ostatni działa też przeciwbakteryjne.
- „Szczoteczkowe jedzenie” można traktować jako przekąskę pomiędzy posiłkami. Pocięte kawałki marchewki, kwiaty kalafiora i paski ogórka należy spożywać po jedzeniu, zwłaszcza w sytuacji, kiedy nie mamy możliwości umycia zębów po kleistym czy słodkim posiłku. Jabłko na deser, zamiast ciastka po obiedzie spełni taką funkcję. Nie oznacza to jednak rezygnacji z mycia zębów w tradycyjny sposób - zaleca dr Wojciech Fąferko.
Witaminy dla zębów
Pozytywnie na zęby wpływa także arbuz. Owoc ten bogaty jest w witaminę C, która odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia zębów i dziąseł, obniżając ryzyko wystąpienia paradontozy. Dodatkowo właściwości przeciwutleniające witaminy C sprawiają, że składnik ten dostarczany w odpowiednich ilościach spowalnia proces starzenia się zębów. Alternatywa dla arbuza to kiwi i pomarańcze.
Warzywa liściaste, zwłaszcza chrupiące sałaty, szpinak i jarmuż są polecane osobom, chcącym poprzez dietę zadbać o zęby. Zawarty w nich beta-karoten przekształca się w organizmie w witaminę A. Jej właściwy poziom reguluje proces wydzielania się śliny, a tym samym minimalizuje ryzyko powstawania płytki nazębnej i nieprzyjemnego zapachu z ust. Właściwości takie ma też surowa marchewka.
- Warzywa i owoce zaliczane do „szczoteczkowego jedzenia” z jednej strony dostarczają organizmowi witamin niezbędnych do utrzymania zdrowia zębów i dziąseł, z drugiej - wiele z nich pobudza ślinianki do pracy i intensywnego wypłukiwania bakterii. To ważne w sytuacjach, kiedy nie możemy normalnie umyć zębów - mówi dentysta.
*Loteria paragonowa: Jak się zarejestrować? Kiedy losowanie nagród?
*Jesteś Ślązakiem, Zagłębiakiem, czy czystym gorolem? ROZWIĄŻ QUIZ
*Nowe restauracje w Katowicach zapraszają SPRAWDŹ ADRES I MENU
*Tajemnice różańca. Jak odmawiać różaniec? Tłumaczy ks. Mirosław Tosza
*Rolnik szuka żony ODCINEK 7 STRESZCZENIE Paulina odchodzi
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?