Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szołtysek: Festiwal krupnioka. Śląski przysmak jada się w całej Europie

Marek Szołtysek
Marek Szołtysek
Marek Szołtysek Arkadiusz Lawrywianiec/Polska Press
Ślązoki nie tylko lubią krupnioki, ale też uważają je za element regionalnej tradycji. Denerwuje ich, jak ktoś określa ten przysmak po polsku: kiszka albo kaszanka. Trzeba jednak wiedzieć, że robi się je i zjada we wszystkich krajach Europy.

W Czechach na krupnioka mówią jelito, na Słowacji - jaternica lub hurka, w Anglii - blood sausages lub black pudding, w Niemczech - Blutwurst, Gruetzwurst, Knipp, Pinkel, Stippgruetze lub Westfaelische Rinderwurst. Włosi - sanguinaccio. Nawet między Francuzami, znanymi z delikatnego podniebienia, znany jest krupniok. Osobiście go tam jadłem. Mówi się na niego m.in. boudin noir (czytaj: budę nuar).

Ciekawą krupniokową przygodę miałem w Hiszpanii, w katalońskim mieście Tortosa. Byłem na festynie; jednym z głównych przysmaków były bułki z krupniokiem.

Zobaczcie koniecznie

Krupniok po hiszpańsku to morcilla (czytaj: morszija). Wszyscy, od dzieci do emerytów, chodzili po parku między straganami, słuchali przemówień, śpiewów, a w ręce trzymali podłużną bułkę z dwoma krupniokami. Popijali to słodkim winem rozcieńczonym z wodą i z kostkami lodu. Ponieważ byłem bardzo głodny, kupiłem dwie takie bułki oraz litr tego napoju - i miałem trudności, żeby wszystko zjeść i wypić. Ta góra jedzenia i picia kosztowała mnie łącznie 8 euro. (Dla porównania mała kanapeczka na lotnisku kosztuje 6 euro).

Wróćmy na Śląsk. U nas, owszem, krupnioki się jada często, ale bardzo długo miałem wrażenie, że smaży się je tylko, grzeje w wodzie albo je na zimno. Ale coś się w tej materii zaczęło zmieniać. Przekonałem się o tym 2 tygodnie temu w Rudzie Śląskiej, w Kochłowicach, gdzie jedna z dużych restauracji zrobiła Festiwal Krupnioka. Sądziłem, że będzie tylko krupniok podawany tradycyjnie - smażony, z chlebem, kartoflami, frytkami albo kapustą. Bardzo się pomyliłem.

Na krupniokowej imprezie były następujące nieznane jeszcze powszechnie na Śląsku dania: krupniokowa zupa mięsna, pierogi z krupniokiem, gołąbki z krupniokiem, rolada krupniokowa z panczkrautem i ogórkami kiszonymi na miodzie, zapiekanka krupniokowo-kapuściano-kartoflana i prawdziwy hit imprezy - pizza z kru-pniokiem, ogórkiem kiszonym w musztardowym beszamelu. Jadły to nawet te dzieci, które krupnioków nie lubią. Kończę już na dzisiaj, bo zgłodniałem!

Nie przegapcie

od 18 latnarkotyki
Wideo

Jaki alkohol wybierają Polacy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera