Szparagi - to już naprawdę finał sezonu. Mamy przepisy
Szparagi znane i uprawiane były już w starożytności. Znane są także od wieków w Polsce, chociaż szczególnie upodobali jest sobie mieszkańcy Południa Europy. Smaczne, zdrowe - mogą być białe, fioletowe, albo zielone - przypisywano ich zarówno właściwości zdrowotne (co dietetycy potwierdzają: są źródłem witamin, mikroelementów oraz antyoksydantów), jak i wpływające na.. życie erotyczne. Podobno ich wielbicielem był słynny Casanova - i to nie tylko z powodu ich walorów smakowych - bo od wieków są uznawane za afrodyzjak.
Sięgając po szparagi warto pamiętać, że można się nimi zajadać do woli nawet wtedy, gdy jesteśmy na diecie: są niskokaloryczne, w 100 g mają niespełna 20 Kcal. A do tego - dzięki bardzo dużej zawartości wody i błonnika - dają uczucie sytości. Bez wyrzutów mogą się zajadać nimi cukrzycy - mają niski indeks glikemiczny. To - i to tylko niektóre - ich walory zdrowotne, a przecież prawdziwa poezja dla ich wielbicieli - to smak szparagów.
Nie przeocz
Jak wypróbować te walory szybko, nawet, gdy nie jesteśmy mistrzami kuchni?
Pani Beata Malicka, nasza Czytelniczka, wielbicielka gotowania - ma sprawdzone przepisy na szybkie dania ze szparagów. Jak twierdzi - doskonałe nawet dla stawiających w kuchni pierwsze kroki, albo też tych, którzy chcą smacznie zjeść, natomiast na gotowanie czasu tracić nie chcą. Pani Beata podzieliła się z nami dwoma szybkimi i sprawdzonymi przepisami, które opublikowała na swoim profilu na FB:
Zupa szparagowa z grzankami
Jeśli macie mrożone warzywa, to skorzystajcie z nich, jeśli nie to wrzućcie do garnka te świeże - radzi pani Beata.
Na łyżce masła podsmażyłam 1/2 cebulki szalotki, 2 ząbki czosnku, pokrojoną w słupki marchew, żółtą i czerwoną paprykę, garść mrożonej zielonej fasolki, połowę brokuła (razem z łodygami) i pęczek szparagów pokrojony w dwucentymetrowe kawałki.
Całość trzeba podsmażyć, zalać wodą lub bulionem. Gotować 12-15 minut na średnim ogniu.
Doprawić kostką rosołową , pieprzem i łyżeczką kurkumy. Nada ładnego koloru naszej zupie.
5 minut przed końcem gotowania dodajemy 1 dużą kostkę kremowego serka topionego. Zagęści nam zupkę, nada ostrości i wyeliminuje śmietankę. Proponuję podawać z pokrojoną w kostkę fetą i grzankami z pszennego pieczywa.
Smacznego!
Szybki obiad ze szparagami i serem
To właściwie przepis na błyskawiczną i wyśmienitą sałatkę. Grillujemy zielone szparagi. Łączmy je potem w misce lub na talerzy z kolejnymi składnikami: dodajemy garść rukoli, kilka truskawek w cząstkach, pokrojone w plasterki avocado. Wszystko wieńczymy grillowanym serem - i podajemy skropione vinegretem z dodatkiem pietruszki i miodu. Kompletne danie gotowe.
Smacznego!
Zobacz koniecznie
Musisz to wiedzieć
Ewa Zajączkowska-Hernik na Dzień Matki wpomina mamę i składa życzenia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?