Jak wylicza Sztab Kryzysowy Polskiej Gastronomii, krajowa gastronomia to ponad 76 tysięcy lokali, które generują około 37 mld złotych krajowego PKB. Branża jest zróżnicowana i podzielona na sektory, które cechują się różnymi koncepcjami gastronomicznymi, zależnie od typów lokali:
- fast-food, bary, puby,
- kluby i dyskoteki,
- sale bankietowe (w tym domy weselne),
- catering,
- kawiarnie,
- restauracje,
- restauracje hotelowe.
- Wszystkie śląskie miasta i powiaty w czerwonej strefie od soboty? Zobacz listę
- Test na koronawirusa w Katowicach? Najpierw gigantyczna kolejka aut, potem rachunek
- Nowy rekord 1168 przypadków zakażeń w Zabrzu, Rudzie, Rybniku, Gliwicach...
- Kiedy skończy się pandemia? Mamy szczyt zakażeń. A co po Wszystkich Świętych?
- Branża gastronomiczna skupia przede wszystkim mikro i małych przedsiębiorców, którzy niejednokrotnie w dużo większym stopniu zostali dotknięci zmianami regulacyjnymi w sytuacji epidemii COVID-19. Poziom spadków przychodów przekroczył 50 proc., co skutkuje brakiem środków na pokrycie kosztów funkcjonowania ogromnej ilości lokali - napisali do premiera przedstawiciele branży.
Niestety, zamykanie lokali gastronomicznych już o godz. 21 sprawiło, że obroty lokali drastycznie spadły. Będzie jeszcze gorzej, gdyż według zapowiedzi, gastronomia ma być całkowicie zamknięta na jakiś czas, wyłączając z tego zamówienia z dowozem.
Według Sztabu Kryzysowego Polskiej Gastronomii, aż 70 proc. lokali gastronomicznych generuje 80 proc. obrotów w godzinach od
19.00 do 24.00, kiedy Polacy, po pracy, idą do restauracji na kolacje. Gastronomia Polska to nie tylko kluby i dyskoteki, który to segment reprezentuje zaledwie 1 proc. całej branży.
Postulaty Sztabu Kryzysowego do Rządu RP
1. Żądamy merytorycznego uzasadnienia ograniczenia swobody prowadzenia działalności gospodarczej branży gastronomicznej wprowadzonego przez Rząd RP.
Wnioskujemy do Rządu RP o przedstawienie mechanizmu i merytoryki decyzji lockdown z 13 marca 2020 r. i obecnego ograniczania działalności do godz. 21:00.
Cel merytoryczny I: Przeciwdziałanie kryzysowi całej branży gastronomicznej ze względu na wywołanie paniki społecznej, zakaz wychodzenia z domu, ograniczania swobody działalności gospodarczej w pierwszej fazie od 13 marca 2020 r. i w obecnej fazie ograniczania czasowego działania lokali do 21:00 (70% lokali gastronomicznych osiąga 80% przychodów w godzinach 19:00 – 24:00).
Lider: Jacek Czauderna
Cel merytoryczny II: Sztab przygotowuje Program Bezpieczna Restauracja – pragmatyczne standardy ograniczeń i funkcjonowania operacyjnego lokali.
Lider: Jarek Walczyk
2. Żądamy wprowadzenia stałej i jednolitej stawki VAT – 8% na wszystkie produkty i usługi w gastronomii od dnia 01.11.2020 r.
Cel merytoryczny: Skuteczna ochrona branży gastronomicznej przed drastycznie pogłębiającym się kryzysem ekonomicznym i utratą płynności finansowej. Pomoc w przetrwaniu branży i odbudowy strat finansowych po pierwszym i obecnym lockdown. Opracowanie wyliczeń korzyści płynących dla Skarbu Państwa na skutek liniowego podatku VAT na wszystkie usługi gastronomiczne jako stymulatora rozwoju branży.
Lider: Jacek Czauderna we współpracy ze Związkiem Pracodawców i Przedsiębiorców
3. Domagamy się „Tarczy Antykryzysowej dla Gastronomii Polskiej” na wzór tarcz antykryzysowej dla Turystyki.
Nie przeocz
Na wzór Ustawy z dnia 17 września 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19…, w tym:
- stworzenia Funduszu Gwarancyjnego dla Gastronomii Polskiej w ramach Tarczy, dla wierzycieli w szczególności właścicieli nieruchomości
- gwarancji dla banków i uruchomienie nieoprocentowanych pożyczek dla gastronomii
- gwarancji dla klientów dokonujących wpłat zaliczek na wydarzenia grupowe w obiektach
- umorzenie obowiązku spłat dotacji z PFR
- preferencyjny ZUS dla pracowników gastronomii
Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej tworzą przedstawiciele organizacji gastronomicznych:
- Jarosław Uściński – Prezes Zarządu OSSKiC
- Jarosław Walczyk – Prezes Zarządu Fundacji KSK
- Marcin Soból – Prezes Zarządu Euro-Toques Polska
- Krzysztof Szulborski – Prezes Zarządu SKP
- Grzegorz Kazubski – Prezes Zarządu PSGiB
- Łukasz Konik – Prezes Zarządu PIK
- Jacek Jakubczak – Prezes Zarządu SLK
- Marcin Socha – Wiceprezes SMKiC
- Piotr Sabala – Prezes Zarządu PASK
- Rafał Korus – Prezes Fundacji ŚSKiK
- Adam Dmyterko – Prezes Zarządu SPKiCRZ
- Bartosz Majchrzak – Prezes Zarządu EKSK
- Grzegorz Gniech – Prezes Zarządu SCTP
- Agnieszka Huszczyńska – Organizator Kongresu Szefów Kuchni
- Jacek Czauderna – Prezes Zarządu IGGP
- Sławomir Grzyb – Sekretarz Generalny IGGP
Musisz to wiedzieć
Zobacz koniecznie
Bądź na bieżąco i obserwuj
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?