Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tajemnica zielonej herbaty [ZDROWIE]

AMA
Fot. 123rf
Zielona herbata zyskuje coraz więcej zwolenników, a jej popularność wśród osób dbających o zdrowie i urodę stale rośnie. I słusznie, bo ten napój ma zbawienny wpływ na nasz organizm!

Zdrowotne właściwości zielonej herbaty wynikają przede wszystkim z jej silnego potencjału antyoksydacyjnego. Jest ona bogatym źródłem flawonoidów - silnych antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Przeciwdziała zatem wielu przewlekłym schorzeniom m.in.: sercowo-naczyniowym, stanom zapalnym, a nawet chorobie Alzheimera.

Podstawowym składnikiem zielonej herbaty jest flawonoid wykazujący właściwości przeciwnowotworowe, zwłaszcza wobec raka żołądka, trzustki, jelita grubego, piersi oraz płuc. Już dwie filiżanki napoju pomogą pozbyć się wolnych rodników równie skutecznie, jak owoce zawierające witaminę C i E.

Zielona herbata polecana jest także osobom chcącym pozbyć się zbędnych kilogramów. Zawarte w niej flawonole hamują aktywność enzymów, które przyczyniają się do odkładania tłuszczu w organizmie. Ekstrakt z zielonej herbaty sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej i dlatego wchodzi w skład wielu suplementów diety, wspomagających odchudzanie.

Ale uwaga! Zawarte w herbacie flawonoidy oprócz swoich dobroczynnych właściwości, mogą zaburzać wchłanianie żelaza. Dlatego osoby narażone na niedokrwistość (np. małe dzieci, kobiety w ciąży, wegetarianie) raczej nie powinni pić herbaty do posiłków. Z tego powodu nie jest również wskazane, aby popijać nią leki czy suplementy diety zawierające związki żelaza.

Aby w pełni wykorzystać zalety zielonej herbaty, niezbędna jest też umiejętność jej właściwego zaparzania i spożywania. Przede wszystkim nie należy zalewać jej wrzątkiem. Po zagotowaniu wody warto odczekać kilka minut, do chwili kiedy temperatura nie będzie większa niż 80 °C. Równie istotny jest odpowiedni czas samego zaparzania (minimum 2-3 minuty), który decyduje o właściwościach herbaty. Parzona 3 minuty wykazuje działanie pobudzające, a jeśli wydłużymy ten proces o kilka minut - uspokaja. Pamiętajmy też, że te same liście można zaparzać dwa lub trzy razy.

Zielonej herbaty nie należy spożywać w nadmiarze. Zawiera ona bowiem kofeinę (w jednej filiżance znajduje się jej ok. 40 mg). Wypicie kilkunastu filiżanek tego napoju może spowodować uczucie niepokoju, bóle głowy czy nadpobudliwość.


*Prezenty pod choinkę 2015 To najciekawsze propozycje
*Najbardziej patologiczne miasta w woj. śląskim RANKING 2015
*Roraty 215: Pytania i odpowiedzi z Małego Gościa Niedzielnego
*Makabryczny wypadek w Mierzęcicach na trasie S1: Zginęła matka i ojciec ZDJĘCIA
*Jesteś Ślązakiem, Zagłębiakiem, czy czystym gorolem? ROZWIĄŻ QUIZ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!