Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tajemnice włoskiej kuchni

materiał powstał przy współpracy z pyszne.pl
Tajemnice włoskiej kuchni
Tajemnice włoskiej kuchni
Idziesz do restauracji włoskiej i zupełnie nie umiesz rozeznać się w karcie? Nie tylko ty masz z tym problem.

Antipasti
Antipasti, czyli przystawki. Włosi traktują je bardzo poważnie, są one niejednokrotnie popisowymi daniami. Częstymi składnikami przystawek są sery, wędliny i warzywa w najróżniejszej postaci. Jakie słownictwo może nas zaskoczyć w restauracyjnym menu? Na przykład bruschetta. Po polsku nazwalibyśmy ją pewnie „kanapeczką”, jest to bowiem kromeczka z bagietki posmarowana oliwą, zrumieniona w piekarniku, na którą nałożyć możemy drobno posiekane oliwki, czy pomidory. Innym popularnym daniem jest carpaccio, czyli cienko pokrojone płaty surowego mięsa wołowego, rybiego, a nawet dziczyzny.

Dania główne i zupy
Prawdziwy koneser dobrej kuchni, wśród dań głównych znajdzie same perełki. Wielu osobom pizza kojarzy się z fast foodem. Pewnie dlatego, że nigdy nie próbowali prawdziwej włoskiej pizzy. Charakteryzuje się ona przede wszystkim oryginalnym pomidorowym sosem, a nie keczupem, zamiast produktu seropodobnego znajdziemy na niej włoską mozarellę. Ponadto ma chrupiące brzegi, a trójkątny kawałek podniesiony do góry nie „łamie się” w połowie.
Innym przysmakiem jest ravioli – to niewielkich rozmiarów pierożki, z farszem przyrządzanym najczęściej z sera ricotta o łagodnym słodkawym smaku, mięsa, czy warzyw. Jedną z najpopularniejszych potraw, znanych w wielu regionach Italii jest zupa minestrone, której nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra, oznaczającego właśnie zupę. Do jej składników należą warzywa, takie jak na przykład cukinia, czy szpinak, można podać ją z ryżem, z makaronem, czy nawet grzankami. Jeśli chcecie skosztować włoskich potraw, możecie się pokusić także o risotto. Jest to potrawa na bazie podsmażonego na tłuszczu ryżu z dodatkiem cebulki, wina i bulionu. Występuje w wielu odmianach – z warzywami, grzybami, czy owocami morza, które są wielkimi przysmakami kuchni włoskiej.

Desery
Gelato – to słowo, na widok którego cieszą się i mali i duzi. Oznaczają lody, a jak wiadomo ten włoski deser zaliczany jest do jednych z najlepszych na świecie. Włosi podają często lody w specjalnych, oblanych czekoladą i orzeszkami rożkach. Inne słowa, jakie powinny zwrócić waszą uwagę w menu to tiramisu i panna cotta. Tiramisu to deser, którego charakterystycznymi składnikami są ser mascarpone, nasączone espresso i Amaretto biszkopty, oraz zmielona gorzka czekolada. Natomiast panna cotta, czyli gotowana śmietanka, przygotowywana jest ze śmietany, żelatyny i wybranych dodatków. Oba te desery są dość słodkie, ale zarazem niemulące w smaku, nadają się więc idealnie jako ukoronowanie posiłku.
Czymś pomiędzy lodami, a sorbetem jest granita – pochodzący z Sycylii deser na bazie wody, cukru i różnych aromatów, na przykład pomarańczowego, czy miętowego. Granita ma konsystencję na wpół zamrożoną, jest więc nie tylko deserem, ale również gasi pragnienie.
Największą przyjemnością jest oczywiście kosztowanie specjałów włoskiej kuchni w samej słonecznej Italii. Jednak, jeśli akurat nie planujemy dalekich podróży, skorzystać możemy z menu wielu włoskich trattorii, jakie w ostatnim czasie są coraz popularniejsze. Wygodną opcją jest skorzystanie z serwisu internetowego www.pyszne.pl, który umożliwia wyszukanie restauracji oferującej konkretny rodzaj kuchni i złożenie zamówienia, które zostanie dostarczone do naszego domu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!