Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

To tu znajduje się kulinarne serce Wisły! „Stolica Pradziadków", nowo powstałe muzeum wiślańskiej kuchni regionalnej, jest już otwarta

Kamil Lorańczyk
Kamil Lorańczyk
Muzeum wiślańskiej kuchni regionalnej zaprasza do środka. Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Muzeum wiślańskiej kuchni regionalnej zaprasza do środka. Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Kamil Lorańczyk
„Stolica Pradziadków", nowo powstałe muzeum wiślańskiej kuchni regionalnej, została oficjalnie otwarta w piątek, 29 września. Placówka, która jest kulinarnym sercem beskidzkiego kurortu w swojej ofercie wraca do dań i napitków z przełomu XIX i XX wieku. Jej wnętrze wypełnia przede wszystkim pasja do gotowania i przywiązanie do regionu, których nie brakuje trzem założycielkom – Marii Pietruszce, Helenie Legierskiej oraz seniorce rodu – 92-letniej pani Anieli.

To tu znajduje się kulinarne serce Wisły! „Stolica Pradziaków", nowo powstałe muzeum wiślańskiej kuchni regionalnej, jest już otwarta

„Stolica Pradziadków” to nowe miejsce na turystycznej mapie Perły Beskidów, w którym można poznać historię wiślańskiej kuchni. Muzeum znajduje się na parterze restauracji „Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki” przy al. ks. Juliusza Bursche 33. Wyposażone zostało w liczne eksponaty, jednak w centrum tego projektu stoją tradycyjne dania, przyrządzane w oparciu o sprawdzone receptury babci Anieli i nie tylko.

Jak powiedziała w rozmowie z DZ Maria Pietruszka, najmłodsza z założycielek, pomysł na stworzenie muzeum wiślańskiej kuchni regionalnej zaczął się kształtować w 2016 roku.

– Była burza mózgów, różne pomysły, które oddaliły się cztery lata później. Projekt zawsze był jednak obecny. W jego realizacji pomogła m.in Śląska Organizacja Turystyczna, pomocą służył kierownik Muzeum Beskidzkiego Michał Kawulok. Razem spisywaliśmy eksponaty. Michał włożył dużo pracy pod kątem „fachowości” – przyznała pomysłodawczyni muzeum i dodała, że bardzo ważne było wsparcie rodziny. - Gdyby nie rodzice i ich restauracja, to kolejnego kroku, jakim jest muzeum, by nie było.

Maria Pietruszka zwróciła uwagę, że za stworzeniem nazwy muzeum stoi Grupa PRC Holding. Słowo stolica odnosi się do ławki, która znajdowała się przy piecu. Służyła ona do różnych prac, na niej przesiadywano i jadło się posiłki.

– Stolicę kojarzymy też z innymi znaczeniami. (…) Myślę, że będzie to fajna stolica kulinarna Wisły i Śląska Cieszyńskiego – podsumowała M. Pietruszka.

Burmistrz Wisły Tomasz Bujok w rozmowie z DZ przyznał, że muzeum poświęcone kuchni regionalnej można uznać za kulinarne serce Wisły.

– To miejsce z naszą oryginalną, naturalną kuchnią. Tą, która była tworzona u nas od pokoleń i jest nam najbliższa. Dodatkowo możliwość spędzenia czasu w tak klimatycznym miejscu to zawsze jest wartość dodana (…) Jestem przekonany, że to także dopełnienie wszystkich tych miejsc, które tworzą listę wiślańskich atrakcji. Powrót do źródeł, historii i szansa na wspominanie – powiedział Tomasz Bujok.

Muzeum zostało urządzone w formie bufetu szwedzkiego. Wstęp jest płatny. Normalny bilet, w godzinach od 12 do 15, kosztuje 38 zł, a ulgowy – 29 zł.

– Zwiedzający kupuje bilet, ogląda eksponaty, nakłada przygotowane dania – robi to wszystko w tempie, które mu odpowiada. Przewiduję, że spędzi u nas około godziny – opisała M. Pietruszka.

Jak zaznaczyła, dania będą zmieniały się wraz z porami roku. Obecnie w muzealnej karcie dań jest około 80 potraw.

– Mam do nich przepisy, wiem jak je przygotować. Oczywiście ten temat to kopalnia wiedzy, więc tych przepisów będzie jeszcze więcej. To dopiero początek – podkreśliła z uśmiechem.

Piętro wyżej mieści się restauracja, która nieprzypadkowo znajduje się na kulinarnym szlaku „Śląskie Smaki”. W niej również na co dzień serwuje się kuchnię wiślańską. W menu są m.in. kapuśnica po wiślańsku, żebroczka, placki skubane, placki ze szpyrkami, czy też herbata z zielin.

Muzeum wiślańskiej kuchni regionalnej zaprasza do środka. Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

To tu znajduje się kulinarne serce Wisły! „Stolica Pradziadk...

od 7 lat
Wideo

Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera