Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Piekarach Śląskich powstaje Technikum Gastronomiczne. Zajęcia rozpoczną się we wrześniu

Iwona Makarska
(Od lewej): Anna Hojka i Dagmara Cierniak, uczennice Zasadniczej Szkoły Zawodowej w klasie o kierunku kucharz
(Od lewej): Anna Hojka i Dagmara Cierniak, uczennice Zasadniczej Szkoły Zawodowej w klasie o kierunku kucharz Iwona Makarska
Od września w Piekarach uczniowie będą mogli uczyć się w Technikum Gastronomicznym. Do wyboru dwa nowe kierunki: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik kelner.

Przyrządzanie potraw, podawanie do stołu i planowanie żywienia - to m.in. tego będą mogli nauczyć się uczniowie, którzy rozpoczną w tym roku naukę w powstającym w Piekarach Technikum nr 2, kształcącym na kierunkach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik kelner.

Przypomnijmy, że obecna Zasadnicza Szkoła Zawodowa przenosi się do budynku Miejskiego Gimnazjum nr 3 i razem z Technikum Gastronomicznym będzie tworzyła Zespół Szkół Techniczno-Zawodowych.

W „zawodówce” można się uczyć zawodów kucharza, cukiernika czy piekarza. - Już kiedy byłam w przedszkolu moją ulubioną zabawą było gotowanie. W mojej rodzinie są sami kucharze. Gotuję praktycznie codziennie dla rodziców. Zawsze wszystko zjedzą, więc chyba im smakuje. Uwielbiam robić dania włoskie - mówi Anna Hojka z klasy o kierunku kucharz.

Nowe kierunki gastronomiczne, do tych które są, dołączą we wrześniu. Niektórzy uczniowie żałują, że dopiero teraz. - Marzy mi się otwarcie w przyszłości własnej restauracji. Za późno, ale gdybym drugi raz wybierała kierunek, na pewno byłby to jeden z tych nowych - dodaje Dagmara Cierniak o pomyśle utworzenia technikum.

Zanim jednak w „gastronomiku” rozpoczną się zajęcia, klasy przeznaczone na pracownie w nowym budynku przejdą generalny remont.

- Pracownia do ćwiczeń i egzaminów będzie wyremontowana. Dostosujemy kuchnię. Musimy mieć co najmniej pięć czy sześć stanowisk, żeby kilkunastu uczniów mogło pracować jednocześnie - wyjaśnia Aleksandra Wiśniewska-Wylenżek, dyrektor ZSZ w Piekarach Śląskich. - Trzeba też przerobić świetlicę, gdzie być może znajdzie się punkt gastronomiczny na świadczenie usług dla mieszkańców. Może na początek dwa razy w tygodniu zorganizujemy np. dzień żurku czy mielonego - dodaje.

Na rynku jest coraz większe zapotrzebowanie na pracowników po kierunkach związanych z gastronomią. - Dużo osób pracuje długo i nie ma czasu na posiłek w domu. Korzystają z restauracji, których jest ogromny wybór - twierdzi dyrektor ZSZ. - Nasi uczniowie są szybko zatrudniani. Nowe kierunki gastronomiczne to dla nich szansa. Zwłaszcza, że w Piekarach nie ma takich w żadnej szkole - kontynuuje.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!