Zalety suszaków są niepodważalne, mają:
- dość niski indeks glikemiczny (poziom glukozy we krwi),
- przeciwutleniacze (działanie antynowotworowe),
- błonnik (poprawia pracę jelit),
- witaminy (np. B2, E, C, PP),
- minerały (m.in. potas, miedź, magnez, żelazo).
Zobaczcie, jakie zalety mają suszone owoce:
Nic tylko jeść? Jeść, ale nie bezkrytycznie. Ważne są i sposoby przetwarzania, i metody ulepszania suszonych owoców. Ich produkcja na przemysłową skalę opiera się często na stosowaniu dwutlenku siarki (wyglądają apetycznie, są dłużej świeże i mają intensywny kolor, nie sklejają się).
Lepiej wybrać suszaki ekologiczne, bo choć wyglądają mniej atrakcyjnie, są dużo zdrowsze.
No i warto pamiętać, że suszone owoce są bogate w cukry proste. Jeśli podjadamy je bez umiaru, siedząc przed telewizorem (zamiast kilku owoców, pochłaniamy 100- lub 200-gramowe opakowania), to takiej dawki kalorii łatwo się nie spali. Są za to doskonałe po sporym wysiłku fizycznym (uzupełniają poziom glikogenu w mięśniach).
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
500 Plus od pierwszego dziecka i "13" dla emerytów
TYDZIEŃ Magazyn reporterów Dziennika Zachodniego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?