Alarm! Polskie jaja z salmonellą trafiły na rynek...

    Alarm! Polskie jaja z salmonellą trafiły na rynek europejski. Alarm w Polsce nie obowiązuje

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Jaja z polski zawierają salmonellę

    Jaja z polski zawierają salmonellę ©Mariusz Kapala / Gazeta Lubuska

    Agencja ds. kontroli jakości żywności alarmuje o polskich jajkach, w których wykryto ślady salmonelli. Jajka trafiły już na rynek Skandynawii, Wielkiej Brytanii, Belgii i Luksemburga. Polskie służby sanitarne na razie nie potwierdziły, jakoby jaja z salmonellą trafiły na polski rynek.
    Jaja z polski zawierają salmonellę

    Jaja z polski zawierają salmonellę ©Mariusz Kapala / Gazeta Lubuska

    Holenderska agencja ds. kontroli jakości żywności RASFF wszczęła alarm po wykryciu śladów salmonelli w jajach importowanych z Polski.

    O wykryciu w jajkach oraz produktach zawierających jajka z Polski śladów salmonelli poinformowała na portalu RASFF holenderska agencja ds. kontroli jakości żywności. Jajka mogły trafić do krajów skandynawskich, W. Brytanii, a także na rynek belgijski i w Luksemburgu.


    Pierwszy alarm został wszczęty w środę, 19 października. Od tego czasu służby sanitarne w tych krajach usiłują się skontaktować z dystrybutorami, restauracjami oraz sklepami, do których trafiła niebezpieczna żywność.

    Powiadomienia zgłaszane do RASFF dzielą się na alarmowe, gdy niezbędne jest podjęcie natychmiastowych działań.



    Informacja o wykryciu salmonelli w polskich jajkach miała charakter alarmowy, ponieważ stanowiąca zagrożenie żywność weszła już do dystrybucji.

    Na razie nie ma informacji, jakoby jaja z salmonellą trafiły także na rynek krajowy. Polskie służy sanitarne kontrolują żywnośż na bieżąco i do tej pory nie ogłosiły żadnego alarmu.

    Jak uniknąć zarażenia salmonellą?

    Aby uniknąć zakażenia Salmonellą wystarczy produkty ugotować, upiec bardzo dobrze usmażyć. Najwięcej bakterii salmonelli jest na skorupkach jaj. Stamtąd, po rozbiciu jajka, mogą przeniknąć do środka potrawy. Właśnie ze względu na możliwą obecność Salmonelli, w miejscach zbiorowego żywienia dzieci i osób w podeszłym wieku, nie powinno się podawać jajecznicy, jaj sadzonych, sosów zaprawianych żółtkiem (i nie gotowanych), kremów z jaj ucieranych, majonezów domowej roboty. W domu, przed rozbiciem jajka trzeba je włożyć na 10 sekund do wrzącej wody. To wystarczy by zabić bakterie i zjeść bezpieczną jajecznicę.

    *Śląskie jest NAJ... Ciekawe, czy to wiecie ROZWIĄŻCIE QUIZ
    *Tragedia w Częstochowie. Para 18-latków zginęła w wypadku
    *25 lat więzienia dla Krakowiaka, a on stoi z kamienną twarzą ZDJĘCIA
    *Równica bez schroniska? Niestety to koniec

    Czytaj także

      Komentarze (8)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Jaja z fabryki

      Doktor (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      http://ekozagrodakoniecpol.mozello.pl

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Salmonella "w" czy "na"

      mona (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      to jest duza różnica czy Salmonella znajduje się w jajku (rzadko, ale możliwe przy zakażeniu pionowym) czy na skorupce jajka (mniej niebezpieczne, sparzenie jajka unieszkodliwia Salmonellę, która...rozwiń całość

      to jest duza różnica czy Salmonella znajduje się w jajku (rzadko, ale możliwe przy zakażeniu pionowym) czy na skorupce jajka (mniej niebezpieczne, sparzenie jajka unieszkodliwia Salmonellę, która ginie w 70 stopniach C). Dlaczego nie ma informacji gdzi została ta Salmonella znaleziona?zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Jedzenie zabija!

      Kr@k (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      W Polsce bada się wszystko wtedy jak stanie się katastrofa! Niedawno temu media informowały, że pewne państwo skandynawskie cofnęło 17 ton jabłek z Polski który były skażone nadmiarem pestycydów!...rozwiń całość

      W Polsce bada się wszystko wtedy jak stanie się katastrofa! Niedawno temu media informowały, że pewne państwo skandynawskie cofnęło 17 ton jabłek z Polski który były skażone nadmiarem pestycydów! Co dalej z tymi jabłkami się stało? Do refleksji!zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      najwieksze jaja

      to te (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 3

      ze podajecie wiadomosc sprzed 2 tygodni jako newsa, a jajeczek dobrych wokol Krakowa, ekologicznych itd. jest pod dostatkiem, ale trzeba zaplacic 80 gr a nie 30.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      polskie jajca

      eiermann (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 3 / 1

      w polskich sklepach widzialem tylko jaja kat. 2 i 3. Fuj! Swinstwo. Jaja kat.3 sa juz dawno w Europie zabronione w sprzedarzy.


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      chinczycy

      zbuki jedza (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2

      i zachwycaja sie, zakop do ziemi na miesiac, wykop i delektuj sie.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      smacznego

      bat098 (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2 / 1

      oj tam. wytwarzane przez bakterie Salmonella - rynekzdrowia.pl - białko SipA obniża odporność guzów nowotworowych na leki onkologiczne, co może zwiększać skuteczność terapii. nie ma złego co by na...rozwiń całość

      oj tam. wytwarzane przez bakterie Salmonella - rynekzdrowia.pl - białko SipA obniża odporność guzów nowotworowych na leki onkologiczne, co może zwiększać skuteczność terapii. nie ma złego co by na dobre nie wyszło. a tak btw kto zjada surowe jaja??zwiń


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      o spiewakach

      nie slyszales ? (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 1

      pija prosto ze skorupki

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama