Ważne
    Gęś z Siewierza na świętego Marcina. Przepis na gęś. Potrawy...

    Gęś z Siewierza na świętego Marcina. Przepis na gęś. Potrawy z gęsi. Gęsina

    Katarzyna Domagała-Szymonek

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Przepis na gęś

    Przepis na gęś po siewiersku nie jest nigdzie zapisany. Od ponad 70 lat mają go w głowie kolejne pokolenia właścicieli tamtejszej oberży ©Marzena Bugała

    Przepis na gęś. Amerykanie jedzą indyka w Święto Dziękczynienia. Jest szansa, że my 11 listopada będziemy zajadać się gąskami. W naszym regionie podają z nich najlepsze dania w kraju. Do Siewierza na gęsi przyjeżdżał nawet Karol Wojtyła.
    Przepis na gęś

    Przepis na gęś po siewiersku nie jest nigdzie zapisany. Od ponad 70 lat mają go w głowie kolejne pokolenia właścicieli tamtejszej oberży ©Marzena Bugała

    SPRAWDZONY PRZEPIS NA GEŚ


    Gęś pieczona i inne przepisy na potrawy z gęsi. Jak przygotować gęsinę? Jak upiec gęś? [PRZEPIS]

    Polacy zaś ten zwyczaj mają. W dzień świętego Marcina gęś tłustą piekają - napisał Kasper Twardowski w wierszu "Gęś św. Marcina albo pierwsza kolęda na szczęśliwe zaczęcie przyszłego roku'' z 1630 roku.

    Mają Amerykanie swojego indyka na Dzień Dziękczynienia, być może będą mieli swoją własną smakowitą tradycję świąteczną Polacy! Tak przekonują twórcy kampanii, mającej spopularyzować to nieco zapomniane w Polsce mięso. Przekonują i gotują. Po to, by 11 listopada w Święto Niepodległości na stołach rodaków pojawiła się gęsina - prawdziwy rarytas.

    Pomysł na promowanie jedzenia gęsi w dniu św. Marcina zrodził się co prawda w woj. kujawsko-pomorskim, ale mieszkańcy naszego regionu też nie gęsi i swoje miejsca, w których można je zjeść, mają. Restauracja "Złota gęś" w Siewierzu, gdzie serwuje się gąski od 70 lat, znana jest w całej Polsce.

    Przepis na rumiany i pachnący przysmak Bożena i Marek Kubikowie, właściciele oberży "Złota Gęś", dostali od swoich przodków. Od wielu lat ich oberża jest pełna gości, którzy smak pieczonej przez nich gęsi uznali za wart każdego grzechu. A byli tu nie byle jacy smakosze. W czasach PRL-u jadali tu Cyrankiewicz, Gierek czy Ziętek. Gąski, chlebek i borówki dawno temu zamawiał tutaj także kardynał Karol Wojtyła. Zaś żołądeczki, kaczka i żurek to przysmaki, które dziś zamawia Zbigniew Wodecki. Jadali tu m.in. Zapasiewicz i Janda. Sam Robert Makłowicz wybrał się tutaj w jedną ze swoich podróży kulinarnych. Jednak tym, który rozsławił siewierskie przysmaki na całą Polskę, jak i nie świat, bez wątpienia jest Tadeusz Drozda.

    Jedną z pierwszych rodzin, które dzięki niemu zostały stałymi klientami oberży są Krawczykowie. Pani Ewa, żona Krzysztofa Krawczyka, naszego sławnego piosenkarza, nie może się siewierskich gąsek nachwalić. - Gęsich żołądków spróbowaliśmy dziesięć lat temu. I to był niebiański smak. Nigdzie na świecie nie trafiliśmy na coś równie pysznego - wspomina. - Udko czy żołądeczki nieraz ratowały nam życie - dodaje Krzysztof Krawczyk. - Jako rasowy łakomczuch mógłbym rozwodzić się nad ich smakiem w nieskończoność. Nigdzie w Polsce nie znaleźliśmy tak dobrej gęsiny.

    Mikołaj Rey i przepisy na gęsinę


    1 3 »

    Czytaj także

      Komentarze (1)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Do śląskiej gęsi !

      Zagłębiak (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 112 / 129

      Najlepsze na Śląsku pieczone gęsi to gęsi z Siewierza !

      "Nasz region" a co to takiego?
      Czyżby "nasz region" to województwo tzw "śląskie"?
      Nawet w kulinariach stosujecie śląskie kłamstwo i...rozwiń całość

      Najlepsze na Śląsku pieczone gęsi to gęsi z Siewierza !

      "Nasz region" a co to takiego?
      Czyżby "nasz region" to województwo tzw "śląskie"?
      Nawet w kulinariach stosujecie śląskie kłamstwo i śląską manipulację?

      Zbitka opinii śląskiego eksperta Szołtyska z określeniem "nasz region" dotyczących siewierskich specjałów w perfidny sposób sugeruje wszystkim że to są, a jakże śląskie specjały.

      Domagała, pseudo profesjonalistko, ciężko było przełknąć że Siewierz to Zagłębie, a pieczone gęsi, gęsie żołądki, siewierski żurek i siewierski chleb to przysmaki z Zagłębia?
      Polecam Ci jeszcze śląską Austerię w śląskim Sławkowie, tam też przyrządzają śląskie przysmaki, o których będzie miał zapewne także dużo do powiedzenia śląski ekspert Szołtysek
      zwiń

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama