Ważne
    Przerwa obiadowa jest za krótka? Federacja Banków Żywności...

    Przerwa obiadowa jest za krótka? Federacja Banków Żywności apeluje o przedłużenie jej do 30 minut

    Zdjęcie autora materiału

    Weronika Grychtoł

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Przerwa obiadowa jest za krótka? Federacja Banków Żywności apeluje o przedłużenie jej do 30 minut

    ©nm.pl/ARC

    20 minutowa przerwa obiadowa jest za krótka, aby uczniowie mogli w spokoju zjeść posiłek - wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności. Jedząc „na szybko”, dzieci mają rezygnować z warzyw i owoców. Banki nie apelują do ministra czy Sejmu, ale od dyrekcji szkół, bo to one decydują, ile czasu dzieci mają na posiłek.
    Przerwa obiadowa jest za krótka? Federacja Banków Żywności apeluje o przedłużenie jej do 30 minut

    ©nm.pl/ARC

    Blisko 3/4 dorosłych Polaków uważa, że w szkołach marnowane jest jedzenie. Federacji Polskich Banków Żywności przekonuje, że istotny wpływ ma na to długość i organizacja przerwy obiadowej. Raport z badania „Nie marnuj jedzenia 2016. Szkoła niemarnowania jedzenia”, pokazuje, że optymalna długość przerwy obiadowej to 30 minut. Podczas 20 minutowej, obowiązującej w większości polskich szkół, uczniowie mają spożywać posiłki w pośpiechu, zostawiając resztki jedzenia na talerzach i rezygnując z warzyw i owoców. Na świecie jest inaczej: w Holandii to 35 minut, w Danii, Austrii, Wielkiej Brytanii po 50 minut, a w Hiszpanii 90 minut.

    - 16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Żywności. To dobry moment na zmianę organizacji przerwy obiadowej. Wystarczy, że wydłużymy ją o 10, nawet o 5 minut i zaczną się dziać prawdziwe cuda. Te cuda to zdrowe jedzenie! Więcej warzyw, więcej owoców – apeluje Marek Borowski, z Federacji Polskich Banków Żywności.

    A co na to dyrektorzy śląskich podstawówek?

    - W naszej szkole są dwie przerwy obiadowe, najpierw dla dzieci z klas 1-3 i one mają na zjedzenie obiadu 20 minut, a druga dla uczniów z klas 4-6, która trwa 15 minut. Zupa w talerzach jest na chwilkę przed dzwonkiem i z naszych obserwacji wynika, że 20 minut to wystarczający czas - mówi Teresa Szczęsna, dyrektor SP nr 19 w Świętochłowicach, gdzie obiady je około setka dzieci.

    Dyrektor Szczęsna zwraca również uwagę, że tu nie chodzi o zbyt krótki czas na zjedzenie warzyw, ale brak takiego przyzwyczajenia wyniesionego z domu.
    1 »

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama