Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe piwo? W Cieszynie piwowarzy świętują

Łukasz Klimaniec
Łukasz Klimaniec
W Cieszynie rozpoczyna się jubileuszowy, XV Konkurs Piw Domowych organizowany przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych. Najlepsze piwo zostanie uwarzone przez Browar Zamkowy w Cieszynie i trafi do sprzedaży w całej Polsce.

W pierwszy weekend czerwca Cieszyn po raz kolejny stanie się stolicą domowego piwowarstwa. Od 1 do 3 czerwca nad Olzą odbędzie się jubileuszowy, XV Konkurs Piw Domowych organizowany przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych. W konkursie udział weźmie ponad 280 browarów domowych z całego kraju. Najlepsze piwo zostanie uwarzone przez Browar Zamkowy w Cieszynie, po czym trafi do sprzedaży w całej Polsce. Dla laureata to szansa na zobaczenie swojej produkcji na sklepowych półkach.

- Misją konkursu jest promowanie piwowarstwa domowego. Nasze stowarzyszenie już od kilku lat buduje dobrą atmosferę wokół tego hobby, krzewiąc wiedzę na temat piwowarstwa domowego – mówi Michał Jaskólski, przewodniczący Jury i prezes PSPD. – Co warte podkreślenia, domowi piwowarzy nie tylko kreują nowe receptury. Często sięgają po stare, zapomniane przepisy, tym samym kultywując dużą tradycję polskiego piwowarstwa.

W tym roku, tak jak w poprzednich latach komisja składająca się z 24 ekspertów – sędziów certyfikowanych PSPD - oceniać będzie konkursowe piwa w aż 10 kategoriach m. in. English Porter, Polskie Pszeniczne, Nowofalowy Pils czy Rauch-Doppelbock. Uczestnicy konkursu prześcigają się w interpretacjach kategorii konkursowych. Zeszłą edycję konkursu wygrało piwo pszeniczne z dodatkiem truskawek autorstwa Piotra Machowicza z Krakowa. Jego komercyjna premiera odbyła się w grudniu, a piwo przyjęło nazwę Fruit Wheat Cieszyński.

- Staraliśmy dokonać wyboru takich kategorii konkursowych, aby każdy znalazł coś dla siebie. W naszych konkursach startują piwa jasne i ciemne, tradycyjne i nowoczesne, a także kwaśne i dzikie. Część z nich jest łatwa do uwarzenia nawet dla początkującego piwowara, niektóre natomiast stanowią wyzwanie nawet dla bardzo doświadczonych – mówi Jaskólski.

O wyborze zwycięskiego piwa decydują kryteria takie jak smak i aromat, konsystencja piany, odczucie w ustach czy kolor i goryczka. W konkursie mogą brać udział tylko piwa uwarzone domowymi metodami. Każdy autor może zgłosić tylko jedno piwo przypisując je do danej kategorii konkursowej. Ocenę zgłoszeń przeprowadzi Komisja Sędziowska, w skład której wejdą sędziowie certyfikowani przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych.

Sędziów obowiązuje szereg zasad, które wpływają na rzetelność ich oceny. Dodatkowo eliminujemy wszelkie czynniki, które mogłyby obniżyć poziom ich bezstronności takie jak np. wygląd etykiety.

- W dniu konkursu sędziów obowiązuje zakaz palenia i używania perfum – ich zapach mógłby negatywnie wpłynąć na odbiór aromatów pochodzących z piwa - mówi Jaskólski.

Najlepsze piwo domowe otrzyma tytuł Grand Championa i możliwość uwarzenia piwa opartego o swoją recepturę w wersji komercyjnej w Browarze Zamkowym w Cieszynie. W ręce najlepszego piwowara trafi nagroda w wysokości 5000 zł za użyczenie receptury oraz nagroda specjalna ufundowana dla zwycięzcy przez firmę Browamator - Kocioł zacierno-warzelny Speidel Brauemister 20 l.

Werdykt sędziów poznamy 9 czerwca w czasie uroczystego ogłoszenia wyników w Warszawie. Połączone będzie ono ze strefą piwowarów domowych (gdzie będzie można spróbować domowych wyrobów piwowarów) oraz afterparty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo