Warsztaty kulinarne w Poraju. Przygotowywano roladki i...

    Warsztaty kulinarne w Poraju. Przygotowywano roladki i gulasz ZDJĘCIA

    BR

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Warsztaty kulinarne w Poraju. Przygotowywano roladki i gulasz ZDJĘCIA
    1/5
    przejdź do galerii
    W Restauracji „Jaś i Małgosia” w Poraju odbyły się XXXV Warsztaty Kulinarne, które poprowadził szef kuchni – Mariusz Cygan. Gminny Ośrodek Kultury im. Janusza Gniatkowskiego w Poraju (organizator warsztatów) miał już przyjemność kilkakrotnie korzystać z wiedzy i umiejętności mistrza kuchni. Tym razem miłośnicy gotowania zgłębiali tajniki przygotowania dań mięsnych z łopatki wieprzowej.
    Mariusz Cygan krok po kroku uczył w jak doskonały sposób przyrządzić kulinarne pyszności z tego gatunku mięsa. Zasugerował dwa wyśmienite dania: roladki śródziemnomorskie oraz gulasz – w innej, niż tradycyjna, wersji. Miłośnicy wyszukanych smaków na pewno w poniższych przepisach znajdą inspirację do wprowadzenia ich w swoje menu.

    Dyrektor GOK – Magdalena Ryziuk-Wilk – wręczyła panu Mariuszowi Cyganowi specjalną statuetkę wykonaną w pracowni ceramiki działającej przy GOK.
    - Bardzo serdecznie dziękuję Panu, że po raz kolejny zechciał się Pan spotkać z naszymi warsztatowiczami i podzielił się Pan swoją wiedzą dotyczącą gotowania. Dziękuję, że zawsze możemy liczyć na Państwa współpracę - mówiła M. Ryziuk-Wilk.

    Zobacz galerię

    Roladka śródziemnomorska z łopatki
    • 1 kg łopatki
    • 5 g świeżego tymianku
    • 2-3 szczypty suszonego majeranku
    • 3 główki czosnku
    • 12-13 łyżek musztardy Dijon
    • sól
    • mielony biały pieprz
    • niewielka ilość oliwy z oliwek
    • niewielka ilość oleju rzepakowego
    • 9 łyżek miodu
    • 2 cytryny


    PRZYGOTOWANIE
    Mięso myjemy, kroimy wzdłuż włókien, aby uzyskać długi kawałek mięsa, który później będziemy zwijać w roladę. Miejsca, gdzie znajdują się błony i ścięgna, delikatnie nacinamy. Mięso przykrywamy folią, za pomocą tłuczka rozbijamy mięso, łopatka na całej długości powinna być tej samej grubości. Odkładamy na bok. W taki sam sposób przygotowujemy pozostałą ilość mięsa. Czarne oliwki przekładamy do miksera, dodajemy 3 ząbki czosnku, skórkę otartą z 1 cytryny, listki oderwane z kilkunastu gałązek tymianku. Pozostały tymianek odstawiamy.

    Do miski miksera wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i całość miksujemy. Zmiksowana pasta z oliwek powinna być gładka i jednolita. Mięso z łopatki doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, każdy kawałek smarujemy musztardą Dijon, następnie pastą z oliwek. Zwijamy rolady, zawiązujemy sznurkiem dookoła, niezbyt mocno. Rolady smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego na patelni z każdej strony. Z cytryny, z której ocieraliśmy skórkę, obcinamy pozostałą skórkę (pozostawiamy sam miąższ), miąższ kroimy na mniejsze części. 9 łyżek miodu i 9 łyżek musztardy przekładamy do miski, dodajemy 2-3 szczypty majeranku.

    Rolady przekładamy do wcześniej nagrzanego naczynia żaroodpornego, mięso podlewamy wodą (trochę wody wlewamy również na patelnię, na której smażyliśmy mięso, i wraz z tłuszczem przelewamy do naczynia żaroodpornego), dodajemy cząstki cytryn i 2 przekrojone główki czosnku, mięso polewamy marynatą z musztardy i miodu.
    Wkładamy do piekarnika na 170-180°C (termoobieg) na 2-2,5 godziny (w trakcie pieczenia wyciągamy mięso z piekarnika, podlewamy marynatą z miodu i musztardy i ponownie wkładamy do piekarnika pod przykryciem

    GULASZ SŁODKO-KWAŚNY
    500 dag łopatki b/k pokrojonego w większą kostkę
    25 dag białej kiełbasy pokrojonej w talarki
    20 dag boczku pokrojonego w słupki
    80 dag kapusty kiszonej
    25 dag grubo pokrojonej cebuli
    3 ząbki czosnku
    starty imbir (około 2 łyżek)
    cytryna oraz starta skórka z cytryny
    0,5 litra piwa
    ¼ szklanki miodu
    kolendra, sól, pieprz do smaku

    PRZYGOTOWANIE:

    Łopatkę, kiełbasę, boczek, cebulę wraz z czosnkiem przesmażamy po kolei na patelni,
    (nie myjąc jej po kolejnych składnikach) następnie przesmażamy kapustę, podlewając piwem wraz z miodem, dodając do niej sok z cytryny, startą skórkę z cytryny oraz imbir. Doprawiamy kolendrą, pieprzem i solą.

    Wszystkie podpieczone składniki układamy w żaroodpornym naczyniu warstwami: kapusta, mięso, kiełbasa, boczek, posypujemy dużymi piórkami cebuli oraz ząbkami pokrojonego czosnku. Całość wkładamy do piekarnika o temp.180º C na około 1.5 godziny.

    ZOBACZ KONIECZNIE: NASZA RAMÓWKA
    DZISIAJ POLECAMY PROGRAM KATARZYNY KAPUSTY Z CYKLU TU BYŁAM



    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Papież w Częstochowie

      Serwis poświęcony wizycie papieża Franciszka na Jasnej Górze

      Serwis poświęcony wizycie papieża Franciszka na Jasnej Górze

      Światowe Dni Młodzieży

      Wszystko o Światowych Dniach Młodzieży. Serwis specjalny PLAN, DOJAZD, ZDJĘCIA, WIDEO

      Wszystko o Światowych Dniach Młodzieży. Serwis specjalny PLAN, DOJAZD, ZDJĘCIA, WIDEO

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      DZ poleca

      DZIEWCZYNA LATA 2017 | Głosujemy!

      DZIEWCZYNA LATA 2017 | Głosujemy!

      Dopasuj słowa do opisów i sprawdź, czy znasz język śląski

      Dopasuj słowa do opisów i sprawdź, czy znasz język śląski

      Inwestycje zagraniczne: jak są ważne dla polskiej gospodarki?

      Inwestycje zagraniczne: jak są ważne dla polskiej gospodarki?

      Światło i kolor w pokojach dziecięcych

      Światło i kolor w pokojach dziecięcych

      Gry On Line - Zagraj Reklama