Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rolada, kluski i epny tolyrz ze kosmosu. Czyli nowa restauracja w Spodku

Justyna Przybytek - Pawlik
Justyna Przybytek - Pawlik
Restauracja Śląska w Spodku
Restauracja Śląska w Spodku Mat. Prasowe
Restauracja w hotelu Diament zmieniła nazwę i menu. Teraz to Restauracja Śląska z całkowicie śląskim menu. Jej twórcy podkreślają, że atutem miejsca jest lokalizacja – w legendarnym dla Katowic budynku, tuż obok prężnie rozwijającej się Strefy Kultury. Szynk, kaj zjysz fest po noszymu mieści się w Epnym tolyrzu ze kosmosu, niedaleko Richtig srogiej chałupy, kaj idzie rajcować na cołki karpyntel.

- Ambicją nowopowstałej Restauracji Śląskiej, zlokalizowanej w Spodku (Hotel Diament Spodek, wejście od strony lodowiska) jest promocja kuchni śląskiej w jej tradycyjnym, ale jednocześnie eleganckim wydaniu. Miejsce ma być odpowiedzią m.in. na potrzeby biznesowych i turystycznych gości miasta, którzy często sygnalizowali, że w okolicy najważniejszych kulturalnych i ekonomicznych instytucji Katowic chętnie spróbowaliby kuchni charakterystycznej dla regionu – wyjaśniają przedstawiciele Hotelu Diament.

Zmiana menu i nazwy, to niejedyna nowość w tym miejscu, bo dotąd restauracja wyłącznie hotelowa, otwiera się na mieszkańców. W menu znajdziemy więcej niż tylko roladę, kluski i modrą kapustę, a więc m.in. ańtopf, wodzionkę, ślonski tyglik, sałatkę baby sztygara czy buchty z zołzom jagodowom.

– Spodek to legendarne miejsce, „punkt orientacyjny” na mapie Katowic i całego Śląska. Ludziom, dla których ważna jest magia tego miejsca i tym, którzy trafiają tu po raz pierwszy, a poszukują śląskich wyróżników, chcemy zaproponować coś nowego. Kuchnia śląska w naszym wydaniu jest różnorodna, z jednej strony prosta, ale i wykwintna. To doskonała okazja do poznania specyfiki Śląska, właśnie przez pryzmat smaku. Komponując menu sięgnęliśmy do źródeł historycznych i opowieści naszych babć – wyjaśnia Karolina Sojka, dyrektor Hotelu Diament Spodek, w którym mieści się Restauracja Śląska.

Otwarciu Restauracji Śląskiej towarzyszy konkurs na „Śląską Mapę Katowic”. Jego uczestnicy mogą zgłaszać propozycje śląskich, gwarowych odpowiedników dla nazw miejsc istotnych na mapie Katowic wysyłając swoje propozycje na skrzynkę pocztową [email protected] lub bezpośrednio, podczas odwiedzin w Restauracji Śląskiej. Konkurs potrwa do dnia 22 lipca.

Element mapy obejmujący Strefę Kultury już powstał. Znalazły się na nim: Epny tolyrz ze kosmosu (Spodek), Richtig srogo chałupa, kaj idzie rajcować na cołki karpyntel (MCK) czy Hanysko chałupa roztomajtych bambetli i gorolskich łobrozków (Muzeum Śląskie) oraz właśnie Szynk, kaj zjysz fest po noszymu (Restauracja Śląska).

*EURO 2016: Transmisje, relacje, zdjęcia i filmy wideo
*Fabiański i Pazdan bohaterami internetu NAJLEPSZE MEMY W JEDNYM MIEJSCU
*Uwaga! Masowe zatrucia truskawkami. Co w nich jest?
*Wakacje za granicą: Tych krajów unikaj i nie jedź. MSZ ostrzega. Są zaskoczenia
*Polska ma najpiękniejsze kibicki na Euro 2016 [ZDJĘCIA] Oto dowód
*W pełni wyposażone mieszkanie w centrum Katowic może być Twoje! Dołącz do graczy loterii "Dziennika Zachodniego"

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Rolada, kluski i epny tolyrz ze kosmosu. Czyli nowa restauracja w Spodku - Dziennik Zachodni