Śląskie Smaki Katowice: Dziś jemy obiad na Rynku w...

    Śląskie Smaki Katowice: Dziś jemy obiad na Rynku w Katowicach. Będzie bitwa na smaki

    Agata Markowicz

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Festiwal ,,Śląskie Smaki” zaczyna się punktualnie o godz. 13. Nie może Was tam zabraknąć!

    Festiwal ,,Śląskie Smaki” zaczyna się punktualnie o godz. 13. Nie może Was tam zabraknąć! ©fot. arch.

    Festiwal Śląskie smaki odbywa się dzisiaj w Katowicach. Przyjdźcie na Rynek do Katowic i zaplanujcie obiad. Będzie bardzo smacznie. Festiwal kulinarny w Katowicach to przede wszystkim zmagania kucharzy, którzy będą chcieli przygotować dla nas wyjątkowe potrawy.
    Festiwal ,,Śląskie Smaki” zaczyna się punktualnie o godz. 13. Nie może Was tam zabraknąć!

    Festiwal ,,Śląskie Smaki” zaczyna się punktualnie o godz. 13. Nie może Was tam zabraknąć! ©fot. arch.

    Kuchnia regionalna przeżywa obecnie swój renesans - mówi AGNIESZKA SIKORSKA , dyrektor Śląskiej Organizacji Turystycznej, pomysłodawcy i organizatora festiwalu Śląskie Smaki.

    Impreza odbędzie się dzisiaj w Katowicach

    CZYTAJ KONIECZNIE:
    NAJLEPSI KUCHARZE NA RYNKU W KATOWICACH


    „Śląskie Smaki” dotarły do stolicy regionu dopiero w XI edycji. Dlaczego tak długo czekaliśmy na Katowice?
    Założeniem festiwalu jest, że odbywa się co roku w innym miejscu województwa - po to, aby pokazać specyfikę kuchni poszczególnych subregionów. Na Katowice rzeczywiście musieliśmy trochę poczekać, jednak nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Festiwal nieustannie się rozwija, z każdą edycją jest coraz bogatszy. Podobnie jak zmienia się oblicze dzisiejszej kuchni - która z jednej strony czerpie z tradycji, z drugiej - nie pozostaje obojętna na nowe formy przyrządzania i podania (np. metodę sous-vide). A zatem wszystkie miasta chcące współorganizować festiwal serdecznie zapraszamy. To świetna forma promocji i dobrej zabawy dla mieszkańców.

    Do kogo adresowana jest ta impreza?
    Festiwal ma charakter rodzinnego pikniku. Dotychczasowe edycje imprezy gromadziły każdorazowo kilka tysięcy osób, w wieku od jednego dnia w górę. Jesteśmy pewni, że w Katowicach będzie podobnie.

    Czyli sobotni obiad sugeruje pani zaplanować na Rynku?
    Jak najbardziej. Co prawda goście festiwalu nie smakują potraw konkursowych, dla nich jednak otwierają swoje podwoje lokale Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”. Na przygotowanych przez nich stoiskach, w bardzo przystępnych cenach, będzie można zakosztować regionalnych specyjałów. Szlak Kulinarny, który z powodzeniem funkcjonuje już czwarty rok, i na którym mamy obecnie już 28 restauracji, wyrósł na kanwie doświadczeń i dorobku kulinarnego Festiwalu „Śląskie Smaki”, więc coroczny festiwal jest świętem marki Śląskie Smaki. Szlak Kulinarny, tak jak Szlak Zabytków Techniki mamy na co dzień, ale festiwal daje okazję na nowo o nich przypomnieć i na nowo odkrywać w nich coś nowego.

    Festiwal "Śląskie Smaki" to przede wszystkim konkurs kulinarny. Ale impreza nie ogranicza się do gotowania...
    Na imprezę składają się trzy różne elementy: konkurs kulinarny, który ma pokazać różnorodność kuchni regionalnej, część promocyjna - która ma służyć prezentacji regionalnych potraw, produktów tradycyjnych, jak i prezentacji lokalnych twórców i artystów, a także część artystyczna. Stałym, finałowym punktem festiwalu, który gromadzi najwięcej osób, jest występ Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny. W tym roku zespół wystąpi w swoim pełnym składzie, bo również z orkiestrą. Na scenie pokaże się więc łącznie blisko 100 artystów. Koncert rozpocznie się o godz. 20 i zaplanowany został na półtorej godziny.

    Wróćmy jeszcze do części konkursowej festiwalu. Kto może brać udział w kulinarnych zmaganiach?
    Każdy, kto ma na to ochotę. Zależy nam na tym, żeby pokazać różnorodność kuchni naszego regionu, i to jak dotąd świetnie wychodzi. Co roku w konkursie startują bowiem drużyny ze Śląska, Zagłębia, Jury i Beskidów. W tym roku impreza wychodzi nawet lekko poza region, bo mamy uczestników z Małopolski, a konkretnie z Rzyków.
    1 »

    Czytaj także

      Komentarze (2)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Dzis bitwa na pierogi i zalewajku!

      Francik Posypa (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Juzajs bydzie bitwa ! Polok niy umiy inaksij. Ino, coby sie wszyjstke knefle poprzyszywou, bo fto wjy (Sosnowiec - otwarcie Lidla)!

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      smaki????

      OS (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 3

      a wodzionka i bratkartofle bydom????? to przida !!!!

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      DZ poleca

      DZIEWCZYNA LATA 2017 | Głosujemy!

      DZIEWCZYNA LATA 2017 | Głosujemy!

      Dopasuj słowa do opisów i sprawdź, czy znasz język śląski

      Dopasuj słowa do opisów i sprawdź, czy znasz język śląski

      Inwestycje zagraniczne: jak są ważne dla polskiej gospodarki?

      Inwestycje zagraniczne: jak są ważne dla polskiej gospodarki?

      Światło i kolor w pokojach dziecięcych

      Światło i kolor w pokojach dziecięcych

      Gry On Line - Zagraj Reklama