Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kochcice: Finał Konkursu Etnolektów Godomy po naszymu w Zespole Szkolno-Przedszkolnym ZDJĘCIA + WYNIKI

Piotr Wiewióra
Wielki finał konkursów śląskich zorganizowanych przez Fundację Lokalna  Grupa Działania Spichlerz Górnego Śląska
Wielki finał konkursów śląskich zorganizowanych przez Fundację Lokalna Grupa Działania Spichlerz Górnego Śląska Piotr Wiewióra
Wielki finał konkursów śląskich zorganizowanych przez Fundację Lokalna Grupa Działania Spichlerz Górnego Śląska za nami. Impreza odbyła się w miniony piątek, 6 kwietnia 2018, w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Kochcicach.

Kolejna, ósma edycja konkursów „Godomy po naszymu” i „Spichlerzowe Danie Roku” została wznowiona po dwóch latach m.in. dzięki licznym sponsorom i pomocy finansowej europosła Marka Plury, posła na Sejm Andrzeja Gawrona oraz współpracy gmin: Kochanowice, Herby, Rudziniec i Krupski Młyn. Podczas finału w auli ZSP w Kochcicach, oprócz monologów 11 uczestników konkursu, można było także wysłuchać koncertu zespołów działających przy Gminnym Centrum Kultury i Informacji w Kochanowicach, Młodzieżowej Orkiestry Dętej Kochanowicki Young Band oraz Kochanowickiej Biesiady.

Gościnnie wystąpił ZPiT Halka z Lublińca, a na koniec gwiazda wieczoru zespół Frele. Na korytarzu szkoły można było podziwiać wystawy SILESIUS, Barwy Śląska oraz rzeźby z węgla i ekspozycję śląskiego malarstwa z kolekcji Gerarda Trefonia. Degustacje potraw autorstwa półfinalistów konkursu przygotowano z kolei na hali sportowej.

Spróbować można było też potraw regionalnych sołectw gminy Kochanowice: Ostrów –Lubockie (placki z blachy i swojskie sery), Jawornica (żurek i ciasteczka, nalewka, Droniowice (bigos, kanapki i herbata lipowa); Lubecko (zielone śledziki i chleb z tłustym) oraz Kochcice (kochcickie burgery czyli Kochburbery). Ponadto wystawili się rękodzielnicy, były ekspozycje obrazów i stoiska promocyjne. Nie zabrakło atrakcji dla dzieci - kącika malowania twarzy oraz maskotki LGD Spichlerza Górnego Śląska Misia Spichlusia, który częstował słodyczami.

Laureatami tegorocznego Finału Konkursu Etnolektów Godomy po naszymu pt. „Je żech stond zostali: Kinga Mandel z Sośnicowic ((klasy IV-VI), Marcel Mandel z Sośnicowic (młodzież) oraz Ilona Gołek z Kochcic (dorośli). Weronice Symiec z Kochcic przyznano nagrodę publiczności, Marcel Mandel otrzymał z kolei nagrodę Grand Prix. Mistrzami kuchni śląskiej konkursu Spichlerzowe Danie Roku 2018 pt. Jak godomy tak warzymy” zostali: Mateusz Wysocki – uczeń Zespołu Szkól Hotelarsko-Gastronomicznego w Tarnowskich Górach (restauracje, szkoły gastronomiczne), Koło Gospodyń Wiejskich w Pawełkach (stowarzyszenia) i Alicja Głuchowska z Kochanowic (osoby fizyczne). Wręczono też insygnia władzy: Złotą Warzechę - Alicji Głuchowskiej z Kochanowic, Srebrną Warzechę - Gospodarstwu Agroturystycznemu Kornelia Bieniek – Kiełbasa oraz Brązową Warzechę - KGW Kochanowice.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!