Zajadacie pączki? Chcemy to zobaczyć! Przyślijcie nam dziś zdjęcie na [email protected]
Zwyczaj tłustego czwartku wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich. Zyskał na znaczeniu po zakorzenieniu się w Polsce chrześcijaństwa, gdy rozpoczynał ostatni tydzień karnawału i był okazją do folgowania sobie w jedzeniu. Zwyczaj jedzenia tego dnia słodkich pączków pojawił się w Polsce jednak dopiero w XVI wieku.
CZYTAJCIE TEŻ:
Sprawdzony przepis na domowe pączki
Biedronka kontra Lidl: wojna na pączki
Tradycja tradycją, ale wpływ na nią będzie mieć zapewne panująca obecnie moda na zdrowe żywienie. Bo nawet jeden pączek to przecież dodatkowe kalorie! Klasyczny pączek posypany cukrem pudrem lub polany lukrem to około 425 kilokalorii. No, ale raz w roku można sobie przecież pofolgować.
Co potrzebne jest nam, by przygotować ciasto na pączki? Szklanka mleka, 5 dag drożdży, 3 łyżki cukru, 50 dag mąki pszennej tortowej, szczypta soli, łyżka cukru wanilinowego, jajko, 4 żółtka, 4 łyżki stołowe roztopionego i ostudzonego masła, 2 łyżki spirytusu, olej lub smalec do smażenia i konfitury do nadzienia.
ZOBACZ TAKŻE:
Faworki na tłusty czwartek [PRZEPIS NA FAWORKI]. Jak zrobić faworki?
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i wstawiamy do garnka z bardzo ciepłą wodą. Odstawiamy na kwadrans - do czasu, aż drożdże porządnie się spienią. W międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę (około 10-15 minut ucierania).
Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka i mieszamy. Trzeba dobrze wyrobić ciasto. Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki. Dodajemy do niego masło oraz spirytus. Zagniatamy lub miksujemy ciasto do całkowitego połączenia się składników. Wyrobione ciasto na pączki musi wyrosnąć. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przekładamy na stolnicę, gdzie rozwałkowujemy je do grubości około 2 centymetrów. Szklanką wycinamy krążki, które przykrywamy czystą ściereczką na około 30-45 minut do wyrośnięcia. Potem dodać należy jeszcze nadzienie, a następnie smażyć przez około piętnaście minut w smalcu lub oleju rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
CZYTAJCIE TEŻ:
Tłusty czwartek: a może róże? WIDEO
A co z tymi kaloriami? Żeby spalić jednego pączka, wystarczy 30 minut biegać, jeździć na rolkach lub łyżwach. Można też wybrać się na fitness. A może prace domowe? Dwie godziny prasowania lub zmywania pochłoną kalorie pączka przez nas zjedzonego. Można też wybrać bardziej przyjemne pozbywanie się kalorii - by spalić jednego pączka, wystarczy przez 45 minut całować się namiętnie, przez godzinę tańczyć.
CZYTAJCIE TEŻ:
Tłusty czwartek: jak spalić kalorie z pączka? WIDEO
W ten jeden dzień roku można przymknąć oko na kalorie i zjeść choć jednego pączka. Tradycja - rzecz święta, a to przecież tłusty czwartek.
Zajadacie pączki? Chcemy to zobaczyć! Przyślijcie nam dziś zdjęcie na [email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?