U szefowej KGW Jankowice obrodziły dynie. Potrawy z dyń...

    U szefowej KGW Jankowice obrodziły dynie. Potrawy z dyń degustowało całe koło

    Zdjęcie autora materiału

    Szymon Kamczyk

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    U szefowej KGW Jankowice obrodziły dynie. Potrawy z dyń degustowało całe koło
    1/11
    przejdź do galerii

    ©Szymon Kamczyk/Dziennik Zachodni

    W tym roku w ogrodzie Urszuli Kasparek z Jankowic obrodziły dynie. Choć wiosną nic nie wskazywało, że jesienne zbiory będą tak udane. Oprócz pięciu dyń-olbrzymów, w ogrodzie wyrosło jeszcze sporo małych dyń.
    Dynie olbrzymy w Jankowicach

    Jak co roku, na wiosnę Kasparkowie zasadzili w ogrodzie nasiona dyni. W ubiegłym roku dynie nie były ogromne, natomiast dwa lata temu urosły dwa prawdziwe giganty, o wadze prawie 50 kg każdy. W tym roku przewodnicząca KGW Jankowice nie spodziewała się obfitych zbiorów. – Po opadach gradu, które miały miejsce latem, nie myślałam, że dynie się podniosą. Okazało się, że mimo spękań rosły, rosły i rosły – mówi zadowolona gospodyni.
    – Co ważne, nie stosowaliśmy żadnych nawozów. Dynie były podlewane samą wodą. Może nie są to rekordowe okazy o wadze kilkuset kilogramów, jakie znamy z telewizji, ale dla nas pięć dyń o wadze blisko 40 kg to spore osiągnięcie – zapewnia Ernestyn Kasparek, mąż pani Urszuli. Warto dodać, że oprócz pięciu olbrzymów, w ogrodzie Kasparków wyrosło jeszcze sporo małych dyń. – Te posłużą bardziej do ozdoby. Te duże warzywa podzielimy i rozdamy. Również z gospodyniami spotkamy się na degustacji potraw i wypieków z dyni, które same przygotujemy. W ubiegłych latach robiłyśmy m.in. racuchy, dżem dyniowo-brzoskwiniowy, ciasto dyniowe, czy popularny kompot. Dynia to warzywo, które równie dobrze można przyrządzić na słodko i na słono – zapewnia Urzszula Kasparek.

    Potrawy z dyń dla smakoszy

    Gospodynie z Jankowic cyklicznie spotykają się, by degustować potrawy z różnych okazji w roku. Były już potrawy na Wielkanoc, wcześniej święta Bożego Narodzenia. Tym razem panie degustowały potrawy z dyni, zarówno te wytrawne, jak i desery.

    Dla smakoszy mamy również przepis jankowickiej gospodyni na racuchy z dyni. Do ich przygotowania potrzeba kilogramowego fragmentu warzywa, który należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bierzemy 5 żółtek, które ucieramy z łyżką cukru i łyżką margaryny. Całość dodajemy do miąższu, wraz ze szklanką mąki i szczyptą soli. Na końcu mieszamy ciasto z pianą z 5 białek. Tak przygotowane ciasto należy łyżką kłaść na rozgrzanym tłuszczu i smażyć do uzyskania złotego koloru. Podawać ze śmietaną lub dżemem. Przepis można również wykorzystać do przygotowania placków wytrawnych, jednak wtedy nie należy dodawać cukru. W tym przypadku do ciasta można dodać startego żółtego sera oraz posiekaną pietruszkę.

    MASZ CIEKAWĄ INFORMACJĘ, ZROBIŁEŚ ZDJĘCIE ALBO WIDEO?
    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego?
    PRZEŚLIJ WIADOMOŚĆ NA dz24@dz.com.pl
    DZ24 WIADOMOŚCI CZYTELNIKÓW I INTERNAUTÓW


    *Śląskie jest NAJ... Ciekawe, czy to wiecie ROZWIĄŻCIE QUIZ
    *Tragedia w Częstochowie. Para 18-latków zginęła w wypadku
    *25 lat więzienia dla Krakowiaka, a on stoi z kamienną twarzą ZDJĘCIA
    *Równica bez schroniska? Niestety to koniec

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      DZ poleca

      DZIEWCZYNA LATA 2017 | Głosujemy!

      DZIEWCZYNA LATA 2017 | Głosujemy!

      Dopasuj słowa do opisów i sprawdź, czy znasz język śląski

      Dopasuj słowa do opisów i sprawdź, czy znasz język śląski

      Inwestycje zagraniczne: jak są ważne dla polskiej gospodarki?

      Inwestycje zagraniczne: jak są ważne dla polskiej gospodarki?

      Światło i kolor w pokojach dziecięcych

      Światło i kolor w pokojach dziecięcych

      Gry On Line - Zagraj Reklama