Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2014: Wielkanocne zakupy - uważaj na triki handlowców [PORADNIK]

Jadwiga Jenczelewska
Wkrótce wszyscy spotkamy się w sklepach, by kupić to, co jest potrzebne na Wielkanoc. Federacja Konsumentów radzi nam zachować zimną krew i nie dać się omotać handlowcom i pseudopromocjom
Wkrótce wszyscy spotkamy się w sklepach, by kupić to, co jest potrzebne na Wielkanoc. Federacja Konsumentów radzi nam zachować zimną krew i nie dać się omotać handlowcom i pseudopromocjom Arkadiusz Dembiński
Uważaj, bo sprzedawcy ustawiają na drodze naszego przemarszu przez sklep towary z krótkimi terminami przydatności do spożycia

Przedświąteczny ruch w sklepach jest coraz większy, więc poddajemy się nerwowej atmosferze. Czasem cały ten zgiełk jest sztucznie potęgowany i podsycany, aby klient podczas wielkanocnych sprawunków rzadko myślał, a często wrzucał towary do koszyka, nawet zbędne. Refleksja - czy dobrze i z sensem kupił, a przy tym nie przepłacił za towar, ma przyjść dopiero w domu, gdy już jest za późno.

- Nie możemy zapominać, że najbliższe dni to w handlu czas największych żniw - mówi Iwona Zapart, prezes katowickiego oddziału Federacji Konsumentów. - Sprzedawcy stosują różne metody, abyśmy wynieśli ze sklepów jak najwięcej towarów, niekoniecznie pierwszej świeżości, a w kasie zostawili jak najwięcej pieniędzy. Konsumenci łatwo poddają się tej atmosferze. Nie sprawdzają cen, opakowań, dat przydatności towarów do spożycia - dodaje pani Iwona.

Przypomina, że ceną obowiązującą dla klienta jest ta uwidoczniona na wywieszce. A jednak często się zdarza, że ceny na wywieszkach są niższe od tych zarejestrowanych w kasach.

Równie ważne jest zwracanie uwagi na opakowania produktów, które powinny być szczelnie zamknięte i nieuszkodzone.

Pamiętajmy, sprzedawca ma o-bowiązek wydać nam paragon, bez którego potem nie chce przyjąć reklamacji. Umieszczanie informacji o tym, że wyrób posiada specjalne właściwości, choć ich nie posiada, np. że jest bez cholesterolu, jest zwykłym wprowadzaniem klientów w błąd.

Skontroluj, nim za coś zapłacisz

Co sprawdzać, gdy kupujemy produkty na wielkanocny stół:

1. Jaja kurze - klasyfikowane są według jakości następująco:
- klasa A (świeże) - przeznaczone do sprzedaży konsumentom,
- klasa B - tylko dla przemysłu spożywczego i niespożywczego.

Jaja klasy A klasyfikuje się według klas wagowych: XL - bardzo duże - masa powyżej 73 g, L - duże - od
73 g do 63 g, M - średnie - od 63 g do 53 g, S - małe - poniżej 53 g.

Określono również klasyfikację według sposobu utrzymania kur (sposobu chowu): O - chów ekologiczny, 1 - chów z wolnym wybiegiem, 2 - chów ściółkowy, 3 - chów klatkowy.

2. Mięso i przetwory mięsne:
- na opakowaniach wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego wymagane jest m.in. podanie weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego, który informuje, że zakład działa legalnie, a produkcja odbywa się pod nadzorem inspekcji weterynaryjnej,
- przy sprzedaży przetworów mięsnych luzem, czyli na wagę, sprzedawca ma obowiązek uwidocznić informację o składzie wędlin, czyli o zawartości składników, np. mięsa wołowego, cielęcego, drobiowego, przypraw, substancji dodatkowych dozwolonych itp.,
- Laboratorium Kontrolno-Analityczne UOKiK z siedzibą w Warszawie przeprowadza m.in. analizy umożliwiające określenie gatunku mięsa zarówno świeżego, jak i w przetworach.

3. Pieczywo - w punktach sprzedaży pieczywa bez opakowań przy określonym rodzaju pieczywa powinny być informacje: jego nazwa, dane dotyczące producenta lub paczkującego, masa jednos-tkowa, informacja "Pieczywo produkowane z ciasta głęboko mrożonego" - w przypadku użycia takiego ciasta, wykaz składników, data minimalnej trwałości, w przypadku pieczywa, przy którego produkcji użyto dozwolonych substancji dodatkowych przedłużających świeżość,

- w składzie chleba, do którego produkcji użyto różnego rodzaju mąk, należy wskazać ilościową zawartość mąki, jeżeli zawartość danej mąki w chlebie jest istotna dla scharakteryzowania tego środka spożywczego i wpływa na odróżnienie go od podobnych chlebów dostępnych na rynku (np. mąki ży-tniej dla "chleba żytniego").


*Restauracja Kryształowa Katowice bez Magdy Gessler. Teraz Maria Ożga z MasterChef
*Próbny sprawdzian szóstoklasistów 2014 ARKUSZE + KLUCZ ODPOWIEDZI
*Prezenty na Komunię Św. Zastanów się i wybierz [TOP 10 PREZENTY KOMUNIJNE
*Agnieszka Radwańska na turnieju tenisowym BNP PARIBAS KATOWICE OPEN
*Tabliczka mnożenia do wydrukowania [WZORY TABLICZEK MNOŻENIA]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!