- Post w Wigilię wynika w tej chwili tylko i wyłącznie z tradycji, nie z nakazu Kościoła - mówi ks. Marek Bernacki z parafii pw. św. Jadwigi w Rybniku. - Nie przygotowujemy potraw mięsnych, bo nie robili tego nasi rodzice, dziadkowie. Ja sam post w Wigilię zawsze zachowuję.
Złagodzenie przepisów postnych nastąpiło z chwilą wprowadzenia w 1983 roku nowego Kodeksu Prawa Kanonicznego. Dokładną zaś wykładnię tych zmian przedstawili polscy biskupi w 2003 r. w specjalnym liście pasterskim.
Ale prawda jest taka, że na zjedzenie indyka, schabowego czy pieczonego udka kurczaka decyduje się zaledwie garstka osób. Z przeprowadzonych kilka lat temu przez firmę Mareco badań wynikało, że zaledwie 6,6 proc. Polaków, przygotuje na wigilijną wieczerzę jakiekolwiek danie mięsne. - Trzymam się tradycji. Jest karp, barszcz z uszkami, pierogi, ale z kapustą i grzybami. Przez tych kilka dni w roku możemy pościć. Mięso podaję dopiero w pierwszy dzień świąt na obiad. I nikt na to nie narzeka - mówi Maria Kowalik, rybniczanka.
Fakt, iż tradycja jest dla nas ważniejsza niż przyzwolenie Kościoła widać także w restauracjach. - Ludzie zamawiają karpie w galarecie, barszczyk, krokiety z kapustą. Dania mięsne w Wigilię to rzadkość - mówi Arkadiusz Jordan, kierownik jednej z restauracji zajmujących się kateringiem.
Przykazania nie ma, ale cnotą jest przywiązanie do tradycji
Rozmowa z ks. dr. Rafałem Śpiewakiem z parafii pod wezwaniem Matki Boskiej Bolesnej w Rybniku
Mogę zjeść barszcz z uszkami z mięsem i kotleta schabowego w Wigilię?
Przykazania Kościoła w tej kwestii nie ma. Post nakazany w Kościele katolickim zniesiony został kilka lat temu.
Wierni mają takie wątpliwości? Pytają księdza, czy wolno im jeść potrawy mięsne w tym dniu?
Nigdy się z tym nie spotkałem. Do mnie osobiście nikt nigdy z takim zapytaniem się nie zwrócił. Nie spotkałem osoby, która miałaby wątpliwości tego typu.
Co by ksiądz doradził: jeść indyka czy nie?
Ja bym doradził, żeby jednak pielęgnować tradycję. To też ma swoją wielką wartość i głębię. Dzisiaj przywiązanie do pewnych tradycji to cnota. Nie mam wątpliwości, że pewne tradycje trzeba weryfikować. Stoję na stanowisku, że pewne rzeczy trzeba dostosować do istniejących potrzeb, do mentalności dzisiejszego człowieka, ale akurat gdy chodzi o przypadek postu wigilijnego, nie mam żadnych wątpliwości.
* CZYTAJ KONIECZNIE:
*ZOBACZ CZEGO NIE KUPOWAĆ KOBIECIE POD CHOINKĘ. LISTA NAJGORSZYCH PREZENTÓW
*LISTA NAJGORSZYCH PREZENTÓW POD CHOINKĘ DLA MĘŻCZYZNY. ZOBACZ
*GYSZYNKI DO KOŻDEGO ŚLONZOKA - TO KUP HANYSOWI
*NAJLEPSZE PREZENTY POD CHOINKĘ - PORADNIK DZ [ZDJĘCIA I CENY] - ZOBACZ KONIECZNIE
*Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera
WIELKI KONKURS. Pokaż zimę na Śląsku i wygraj narciarski WEEKEND!Wybieramy NAJFAJNIEJSZĄ CHOINKĘ w woj. śląskim. ZAGŁOSUJ na swoją!
Dlaczego Kościół katolicki zdecydował się znieść post w Wigilię?
To było dostosowanie prawodawstwa do zasad reguł ogólnokościelnych. Post obowiązuje nas tylko w piątki oraz podczas Wielkiego Postu - to czas ściśle nakazany. Natomiast w polskim kościele obowiązują także zasady wyrosłe z tradycji, kultywowanej od wieków i pokoleń. Do tych właśnie tradycji należy także post wigilijny.
Pościmy więc nie dlatego, że każe nam proboszcz, ale dlatego, że tak zawsze robili nasi rodzice i dziadkowie?
Tak, to jest bardzo tradycyjna sprawa, aczkolwiek wiele osób do tego podchodzi też z powodów religijnych. W Polsce od wielu wieków post był religijną sprawą, która się wyraziła w zjawisku kulturowym. Dziś mamy odwrotną sytuację. Pobudek religijnych do poszczenia w Wigilię już nie ma, a zostało nam zjawisko kulturowe.
Wigilijne specjały z całego świata
Francja - najważniejszy jest obiad świąteczny, z pasztetem z gęsiej lub kaczej wątróbki, ostrygami i wędzonym łososiem. Powszechnie podczas Wigilii jada się mięso, zwłaszcza indyka.
Dania - podczas Wigilii podaje się pieczoną kaczkę, a na zakończenie ryż z migdałami.
Austria - na stole znajduje się karp lub kaczka.
Norwegia - w tym kraju podaje się żeberka wieprzowe i gotowane mięso owcze lub specjalne danie przygotowane z solonej oraz gotowanej ryby.
Niemcy - na kolację podaje się pieczone kiełbaski oraz sałatkę ziemniaczaną. Pierwszego dnia jedzą pieczoną gęś.
Litwa - jest karp świąteczny, śledź, kutia, kompot z suszu. Ale na litewskim wigilijnym stole znajdziemy też dużo pierogów, śliżyki czy kisiel z płatków owsianych.
Węgry - nie może zabraknąć zupy rybnej, karpia, galarety, gołąbków czy indyka z nadzieniem kasztanowym.
Wielka Brytania - charakterystycznym daniem bożonarodzeniowym jest pieczony indyk z borówkami.
Hiszpania - na stole znajduje się jagnięcina i pieczone prosię lub indyk.
Czy na twoim wigilijnym stole pojawią się dania mięsne? Czekamy na wasze opinie
* CZYTAJ KONIECZNIE:
*ZOBACZ CZEGO NIE KUPOWAĆ KOBIECIE POD CHOINKĘ. LISTA NAJGORSZYCH PREZENTÓW
*LISTA NAJGORSZYCH PREZENTÓW POD CHOINKĘ DLA MĘŻCZYZNY. ZOBACZ
*GYSZYNKI DO KOŻDEGO ŚLONZOKA - TO KUP HANYSOWI
*NAJLEPSZE PREZENTY POD CHOINKĘ - PORADNIK DZ [ZDJĘCIA I CENY] - ZOBACZ KONIECZNIE
*Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera
WIELKI KONKURS. Pokaż zimę na Śląsku i wygraj narciarski WEEKEND!Wybieramy NAJFAJNIEJSZĄ CHOINKĘ w woj. śląskim. ZAGŁOSUJ na swoją!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?