Wodzisław Śl.: Z kaczki przygotowali same pyszności
Za nami VI Ślaska Jesień Kulinarna. W tym roku tematem przewodnim była „Śląska kaczka sous vide”. Konkurs zyskał rangę międzynarodową w związku z uczestnictwem drużyn z czeskiej Stonavy, Świnoujścia, Tczewa, Katowic, Ornontowic, Wisły, Jastrzębia Zdroju, Rybnika, Rydułtów, Wodzisławia Śl., Tychów oraz uczniów z gimnazjum w Marklowicach (w sumie 16 drużyn).
Pomarańczowa kaczka w szpinakowym gnieździe, pierś z kaczki podana z modrą kapustą i kluskami z dyni... Na takie oraz inne pyszności uczniowie mieli dwie godziny podczas konkursu.
Potrawy oceniało profesjonalne jury w składzie: Mirosław Bobrowski (szef kuchni MF Polonia Unity Line), Piotr Sowiński (hotel menager MF Polonia), Robert Woronowicz (Unity Line, Leszek Florek – szef kuchni „ Raczka gotuje”), Maciej Mrozek (szef kuchni „Ino wino”), Błażej Kubica (szef kuchni ”Tratoria- włoskie klimaty”) oraz szefowie kuchni Paweł Ferenc, Paweł Kaczmarek i Krystian Cydejko.
Wyniki VI Śląskiej Jesieni Kulinarnej w wodzisławskim ekonomiku:
I miejsce Zespół Szkól Gastronomicznych w Katowicach
II miejsce Zespół Szkól Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.
III miejsce Zespół Szkól Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.
Wyróżnienie za smakowitość – Zespół Szkół Ekonomicznych w Tczewie
Wyróżnienie za śląskie danie - Základní škola a Mateřská škola Stonava
Wyróżnienie za techniki kulinarne w Zespół Szkół Gastonomiczno - Hotelarskich w Wiśle.
W ramach Śliskiej Jesieni Kulinarnej odbyło się kolejne spotkanie uczestników innowacji pedagogicznej „Bez barier” z udziałem uczniów Gimnazjum w Marklowicach, podopiecznych Zespołu Placówek Szkolno - Wychowawczo – Rewalidacyjnych w Wodzisławiu Śl. oraz uczniów Zespołu Szkól Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.
Cały przebieg konkursu uświetnił pokaz kulinarny mistrza Remigiusza Rączki, który zaprezentował zgromadzonej publiczności swoją popisową wersję piersi z kaczki w różnych odsłonach. Stół prezentujący potrawy konkursowe był udekorowany rzeźbami w owocach wykonanymi przez wicemistrza Europy w Carvingu pana Mirosława Bobrowskiego.
Międzynarodowy konkurs był jednym z działań w projekcie INTERREG V-A Republika Czeska – Polska Fundusz Mikroprojektów 2014-2020 w Euroregionie Silesia, który nosi tytuł „Wspólnie poznajemy świat”. Był on pierwszą częścią większego projektu „Szkoła innowacyjnego gotowania”, druga część odbędzie się wiosną 2017 r.
**Obserwuj autora na Twitterze TWITTER_FOLLOW https://twitter.com/arek_biernat
**
*Sprawdź, czy możesz zostać policjantem TEST PSYCHOLOGICZNY
*Tyle naprawdę zarabiają żołnierze, policjanci, strażnicy i prokuratorzy
*Czy zdałbyś egzamin na taksówkarza? Jak przejechać przez Katowice? QUIZ
*Wielki wybuch w Sosnowcu: Szkieletor runął ZDJĘCIA + WIDEO
*To co, że wiatr i zimno. Morsy rozpoczęły sezon na Pogorii ZDJĘCIA + WIDEO
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?