Sprawdziliśmy. U progu kuchni wita nas Dawid Wnęk - żorski mistrz kucharzy młodego pokolenia, główny dowodzący akcją. Próżno tu szukać gotowego zakwasu z torebki, co ostatnio zdarza się nad wyraz często...
- Przyprawy, wywar i robiony na miejscu zakwas - te trzy składniki decydują o wyjątkowym smaku mojego żuru śląskiego -mówi nam Dawid Wnęk. - Palce lizać! - przechwalają dziennie klienci baru i zamawiają talerz zupy za jedyne 3,50 złotych. Każdego dnia schodzi ponad 10 litrów żuru śląskiego. Już na oko kolor odpowiedni, widać kartofelki, porządne kawałki kiełbasy, jajko. No tak jak u babci. No i ten zapach...
Trudno się dziwić, że żur śląski ma takie grono zwolenników w żorskim barze mlecznym.
- Zaczynam warzyć już od godziny 6 rano. Każdego dnia gotujemy nową zupę, aby nasi klienci mieli zawsze świeży i smaczny żur śląski - mówi Dawid.
- Nie ma mowy o sztucznym zakwasie. Mamy swoją receptę, aby go zrobić wedle tradycyjnej metody. Wiadomo, jak każdy kucharz, ja także mam swoje tajemnice. Jedną z nich jest to, w jaki sposób robię zakwas. Aby go przygotować wystarczy w odpowiednich proporcjach dodać wodę, mąkę żytnią i czosnek. Niby tyle, ale szczegółowych proporcji nie zdradzę - śmieje się Dawid.
Jak w Żorach robią swój żur śląski? - Bierzemy garniec o pojemności 20 litrów. Wstawiamy na gaz 10 litrów wody. Dodajemy 1,5 kilograma pokrojonej kości wędzonej, 10 przesiekanych przez praskę ząbków czosnku oraz przyprawy: kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka listków laurowych - pokazuje kucharz. Taki wywar gotuje się 1,5 godziny. Do pomocy przychodzi dwóch pracowników - osoby niepełnosprawne.
Kroją ziemniaki, na patelni ląduje kiełbasa - a jakże - śląska, pięknie się rumieni z cebulką, by wylądować ostatecznie w zupie. Jest i parzony boczek, oczywiście zakwas, śmietana, jajka, przyprawy, mieszamy, mieszamy i... no po prostu niebo w gębie.
*Burze szaleją nad Śląskiem. Idą kolejne. Zobacz zdjęcia
*Nowy podział Śląska: koniec woj. opolskiego i śląskiego, wspólne górnośląskie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?