Festiwal Śląskie Smaki był okazją na spróbowanie najlepszych regionalnych potraw w ich lokalnych odmianach. O dobre nastroje uczestników kulinarnego wydarzenia zadbali m.in. Krzysztof Respondek z programem muzyczno-kabaretowym, muzyczne trio Frele oraz Zespół Pieśni i Tańca Śląsk. Dużym zainteresowaniem cieszyły się mistrzowskie pokazy Remigiusza Rączki i Pascala Brodnickiego.
W konkursie kulinarnym wzięło udział piętnaście drużyn. Remigiusz Rączka, koordynator konkursowego jury, podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.
Poniżej udostępniamy listę drużyn, które zdobyły Złote, Srebrne oraz Brązowe Fartuchy.
Kategoria amatorzy:
- KGW Szczerbice (Śląski rosół z lanym ciastem; Karminadle z białą kapustą i ziemniakami z koperkiem; Szpajza cytrynowa)
- KGW Popielów Radziejów (Zupa z marchwi na mleku; Śląskie niebo – wieprzowina po śląsku z gałuszkami, Bołla)
- Serowarnia Jurajski Koziołek (Zupa z kalarepy; Kasza pęczak z kaszanką i jabłkiem; Śląskie makówki).
Nie przeocz
Kategoria profesjonaliści:
- Restauracja Cysterska (Żur na wędzonym króliku/kiełbasa z królika/boczek wędzony/sztamfkartofle/maślanka; Królik w sosie musztardowym/roladka z combrem i żymlokiem w boczku/ciapkapusta/pasternak/skorzonera; Szpajza cytrynowa/rabarbar/sorbet truskawkowy/kruszonka)
- Restauracja Dwór Bismarcka (Żur śląski na maślance z białą kiełbasą, Schab po naszemu – faszerowany krupniokiem na musie z czerwonej kapusty; Beza z mascarpone i agrest)
- Restauracja Leśna Perła (Kartoflanka z chipsem z krupnioka; Sauerbraten z dzika, kartofel z fojerki i oberiba na gęsto; Tatar z daniela).
Kategoria szkoły gastronomiczne:
- Gastro Team - Zespół Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini (Krem z kalarepy z pesto z lubczyku i prażonymi migdałami; Comber z królika w boczku na krupnioku z sosem z konfiturowanej cebuli z masłem ziołowym i szparagami; Szpajza ala Torcik)
- Gryfne Frelki - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach (Krem z oberiby na żurze; Kaczka w buraczkach; Nadziana piękna z Rept)
- Team Królowej Jadwigi - ZSP nr 4 w Jaworznie (Tradycyjny żur z jajem poszetowym i chipsami z boczku; Polędwiczki wieprzowe na śliwkowym sosie podawane z czarnymi kluskami i ćwikłą z chrzanem; Tartaletka z musem z kapusty z karmelizowanymi borowikami).
Zobacz także
Musisz to wiedzieć
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?