Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zwykły, ale dobry chleb

Jadwiga Jenczelewska
Najlepsze, najbardziej pełnowartościowe chleby żytnie wypieka się z mąki razowej, czyli takiej, która powstała z pełnego przemiału ziarna - wszystkich jego części. Warto kupować właśnie takie
Najlepsze, najbardziej pełnowartościowe chleby żytnie wypieka się z mąki razowej, czyli takiej, która powstała z pełnego przemiału ziarna - wszystkich jego części. Warto kupować właśnie takie Sławomir Mielnik
Podział pieczywa na ciemne i jasne może nas wprowadzać w błąd Ważne informacje są nie tylko na karteczce przyklejonej do bochna

Po tekście "Zwykły chleb bez chemii" (DZ, 22.04), który cieszył się wielkim zainteresowaniem Czytelników, otrzymaliśmy wiele pytań. Nic dziwnego, przecież jest to produkt kupowany prawie codziennie. Pan Stanisław z Chorzowa chciałby np. wiedzieć, czy każdy ciemny chleb jest razowy, czy też chodzi tu o jakąś sztuczkę piekarzy, bo ma takie podejrzenia. Tymczasem on szuka dobrego pełnoziarnistego razowca, bo ma problemy żołądkowe, więc musi mieć pewność, że kupuje właściwy chleb.

Czytelniczka z Katowic zgłosiła inny problem. Często kupuje chleb w piekarni w Katowicach-Podlesiu (pełny adres i nazwa piekarni tylko do wiadomości DZ). Chleb waży ponad kilogram, ale prócz danych o dacie przydatności do spożycia, na karteczce naklejanej na bochenek nie ma żadnych innych informacji.

- A pisaliście, że gdy chleb waży więcej niż 400 gramów, powinny być np. informacje o jego składzie i rodzajach mąki użytej do wypieku. Napiszcie zatem, co na takiej karteczce powinno być i jak można się dowiedzieć tego wszystkiego, jeśli karteczki nie ma - prosi katowiczanka.

- Informacje o pieczywie sprzedawanym luzem podaje się w miejscu sprzedaży, np. na wywieszce dotyczącej danego rodzaju pieczywa, naklejce na chlebie lub w inny sposób, w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentom. Dane o pieczywie pakowanym powinny być na opakowaniu - mówi Iwona Zapart, prezes katowickiego oddziału Federacji Konsumentów.

Jakie i gdzie dane o pieczywie

W przypadku pieczywa sprzedawanego luzem oznaczenie musi zawierać:

- nazwę rodzajową - kiedy w oz-nakowaniu pojawi się tylko nazwa fantazyjna, np. chleb wiejski, bułka zwykła, nie wiadomo z czego tak naprawdę składa się takie pieczywo. Nazwa powinna informować konsumenta o charakterze produ-ktu i nie może wprowadzać w błąd.
Konieczne jest zatem podawanie informacji, dzięki którym wiadomo, z czego wytworzono konkretny produkt. Prawidłowa nazwa to np.: chleb wiejski żytni, bułka zwykła pszenno-żytnia;
- wykaz składników użytych do produkcji - powinny być wymienione wszystkie składniki pieczywa zgodnie z malejącą kolejnością ich udziału w momencie użycia do produkcji;
- nazwę producenta - umożliwia rozpoznanie, z której piekarni pieczywo pochodzi;
- masę jednostkową, czyli wagę pojedynczej sztuki oferowanego pieczywa;
- informację o cieście, np. pieczywo produkowane z ciasta głęboko mro-żonego - w przypadku użycia takiego ciasta do produkcji. Pieczywo z ciasta mrożonego wytwarzane jest m.in. w piekarniach hipermar-ketów oraz specjalnych piecach używanych przez mniejsze sklepy.
Na pieczywie pakowanym, prócz informacji obowiązkowych dla wypieków oferowanych luzem, dodatkowo powinny się znaleźć takie dane:
- data minimalnej trwałości (np. najlepiej spożyć przed…), czyli data, do której prawidłowo przechowywany lub transportowany produkt zachowuje swoje właściwości, takie jak smak i konsystencja, jednak nawet po jej upływie może nadawać się do spożycia;
- procentowa zawartość składników występujących w pieczywie, jeśli są one przywołane w nazwie lub grafice (np. chleb ze śliwką);
- zawartość netto lub liczba sztuk opakowanego pieczywa;
- warunki przechowywania, jeśli jakość pieczywa zależy od takich warunków, np. pieczywo z nietrwałymi mikrobiologicznie dodatkami;
- oznaczenie partii produkcyjnej - jeśli nie jest tym oznaczeniem data minimalnej trwałości;
- dane identyfikujące podmiot, który produkuje, wprowadza do obro-tu lub paczkuje pieczywo.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!