Chorzów: PreIndustriada 2015 w skansenie [ZDJĘCIA]

    Chorzów: PreIndustriada 2015 w skansenie [ZDJĘCIA]

    Iwona Makarska

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Chorzów: PreIndustriada 2015 w skansenie [ZDJĘCIA]
    1/38
    przejdź do galerii

    ©Iwona Makarska

    Ile pracy trzeba było dawniej włożyć w wypiek chleba? Czym było młócenie cepem? Jak oddzielić ziarno od plew? 7 czerwca w chorzowskim skansenie podczas PreIndustriady można było poznać dawną kulturę ludową, wierzenia i tradycję.
    Na kilka dni przed Świętem Szlaku Zabytków Techniki, Muzeum Górnośląski Park Etnograficzny w niedzielę 7 czerwca zorganizowało PreIndustriadę. Na wyprawę po chorzowskim skansenie, gdzie można było dowiedzieć się tego, jak żyli nasi przodkowie na wsiach od XVIII do poł. XIX wieku, przybyły tłumy.

    Marta Plata z Katowic pamięta opowieści swojej babci, mieszkającej na wsi w regionie kieleckim, jak się wiele lat temu pracowało czy przyrządzało posiłki.
    Dziś chciałaby przekazać tę wiedzę także swoim dzieciom, 3 -letnim Antoniemu i Cyprianowi. - To bardzo ważne, by dzieci widziały co się kiedyś robiło ręcznie, poznały tradycję i trud włożony w pracę. Muszą wiedzieć, że do wszystkiego trzeba dojść i to nieraz dużo kosztuje - mówi.

    W programie PreIndustriady w Chorzowie znalazły się m.in. pokazy pracy kowala w kuźni, prezentacja pracy kieratu i sieczkarni, pracy młynarza oraz warsztaty wyrabiania ciasta i pieczenia bułek.

    - Młodzi tego nie znają. Jedzą chleb i nie wiedzą ile czasu i poświęcenia potrzeba było, aby go zrobić. Dziś jest znacznie łatwiej, więc tego nie widać. Są tutaj przyrządy gospodarstwa domowego i zwyczaje naszych czasów. Miło sobie powspominać. Oby ta kultura ludowa była jak najdłużej zachowana - mówi Maria Zając, mieszkanka Katowic.

    Zabytkowe, drewniane budownictwo wiejskie oraz inscenizowane przy nich prace zrobiły duże wrażenie na zwiedzających. My postanowiliśmy się przyjrzeć mieleniu na żarnach. Do prostych czynności nie należało. Aby otrzymać zaledwie jeden bochen chleba, trzeba było ręcznie mielić zboże przez około trzy godziny.
    1 »

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      DZ poleca

      DZIEWCZYNA LATA 2017 | Głosujemy!

      DZIEWCZYNA LATA 2017 | Głosujemy!

      Dopasuj słowa do opisów i sprawdź, czy znasz język śląski

      Dopasuj słowa do opisów i sprawdź, czy znasz język śląski

      Inwestycje zagraniczne: jak są ważne dla polskiej gospodarki?

      Inwestycje zagraniczne: jak są ważne dla polskiej gospodarki?

      Światło i kolor w pokojach dziecięcych

      Światło i kolor w pokojach dziecięcych

      Gry On Line - Zagraj Reklama