Na śląski rozum: Euro-krupnioki

    Na śląski rozum: Euro-krupnioki

    Marek Szołtysek

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Na śląski rozum: Euro-krupnioki
    Ślązacy z dziada pradziada oraz Ślązacy z wyboru są coraz bardziej dumni ze śląskich tradycji regionalnych. To jest niezaprzeczalny fakt. Mimo to jednak wśród Ślązoków ciągle istnieje pewien regionalny kompleks.
    Na śląski rozum: Euro-krupnioki
    Polega na tym, że wstydzą się niektórych elementów śląskiej tradycji. Jeden za żadne skarby nie ubierze śląskich strojów, bo mu się kojarzą ze starymi babami albo nic w towarzystwie po śląsku nie powie, bo co inni pomyślą. Jeżeli zaś idzie o sprawy kulinarne, to często następuje na uroczystych przyjęciach świadome unikanie przygotowywania śląskich potraw. Dlaczego? Bo może komuś nie smakować, albo że to niby mało eleganckie, za mało światowe. Wówczas taki zakompleksiony Ślązok przygotowuje na imprezy jakieś ciapry z krewetami albo sałatki z dziwnych egzotycznych owoców i sądzi, że jest światowcem pełną gębą.

    I tutaj opowiem o moich europejskich doświadczeniach z krupniokami. Niedawno śląski oddział Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Księgarzy gościł delegację z Francji i jedna z uroczystych kolacji była w Lędzinach, w domu szefa śląskich księgarzy Jana Kasprzyka. I co podano na stół? Krupnioki! Miało być po śląsku i regionalnie - i było, ale też stało się przy okazji bardzo europejsko, bo Francuzi znali to danie - i wywiązała się ciekawa rozmowa na temat naszego i ich boudin noir (czytaj: budę nuar), bo tak tam mówi się na krupnioka. Ale to jeszcze nic, bo ciekawą przygodę miałem w Hiszpanii, w południowo-wschodniej Katalonii, w mieście Tortosa. Byłem tam na wielkim festynie miejskim z okazji parafialnego odpustu. Podczas trzech dni jednym z głównych przysmaków na tej fieście były bułki z krupniokiem. Tak! A krupniok po hiszpańsku to morcilla (czytaj: morszija). Naprawdę! Wszyscy, od dzieci do emerytów, chodzili po parku między straganami, słuchali przemówień czy śpiewów, a w ręce trzymali podłużną bułkę z dwoma krupniokami. A popijali to słodkim winem, rozcieńczonym z wodą i z kostkami lodu. Rewelacja! Ponieważ byłem bardzo głodny, to kupiłem sobie dwie takie bułki oraz litr tego winnego napoju - i miałem trudności, żeby to zjeść i wypić. Góra jedzenia i picia kosztowała mnie 8 euro.

    Proponuję więc, żeby brać przykład z Hiszpanów. Przywróćmy krupniokowi należne miejsce na naszych festynach i regionalnych imprezach.


    *Pod Wałbrzychem odkryto podziemne miasto. Złoty pociąg będzie wydobyty ZDJĘCIA
    *Nowy Supersam w Katowicach zaprasza na wielkie otwarcie
    *Uchodźcy z Syrii już na Śląsku. Rodziny mieszkają w Chorzowie
    *Tak się okrada w sklepie. Uważajcie na zakupach WIDEO Z MONITORINGU

    Czytaj także

      Komentarze (61)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Dwoch Polakow w dresach siedzi przy barze

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      i narzekaja,ze zadna laska ich nie chce.Ich szef siedzacy niedaleko podslyszal rozmowe,podszedl do nich i mowi : Sluchajcie , przy pierwszym podrywie trzeba sie zapytac np. co sadzi o dzisiejszej...rozwiń całość

      i narzekaja,ze zadna laska ich nie chce.Ich szef siedzacy niedaleko podslyszal rozmowe,podszedl do nich i mowi : Sluchajcie , przy pierwszym podrywie trzeba sie zapytac np. co sadzi o dzisiejszej pogodzie ,albo jakie ma samopoczucie..? Rozumiecie?. Acha,rozumiemy. Nagle wychodzi laska z ubikacji ,szef mowi : patrzcie jak to sie robi. Szef do laski: I co kur...a, przyjemnie jest sie wysrac,co?zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Polacy prosze nie czytac tego kawalu

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      Jezeli juz,to na wlasna odpowiedzialnosc.Reklamacji nie uwzgledniam. Dwie Polki wyrywaja marchewki z pola.Nagle jedna mowi,pokazujac marchewke sasiadce: patrz,wyglada jak fujara mojego starego!...rozwiń całość

      Jezeli juz,to na wlasna odpowiedzialnosc.Reklamacji nie uwzgledniam. Dwie Polki wyrywaja marchewki z pola.Nagle jedna mowi,pokazujac marchewke sasiadce: patrz,wyglada jak fujara mojego starego! Ma taka mala?-dziwi sie druga. Nie,taka brudna.zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Krupnioki

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      mozna tez spotkac w Bulgarii,ale nie latem,bo szybciej sie psuja,niz ludzie kupuja.Roznicy nie ma w smaku.Nazywaja sie “kyrwawica“( od krew).Nierzadko mialem okazje w zimie jesc smazonego krupnioka...rozwiń całość

      mozna tez spotkac w Bulgarii,ale nie latem,bo szybciej sie psuja,niz ludzie kupuja.Roznicy nie ma w smaku.Nazywaja sie “kyrwawica“( od krew).Nierzadko mialem okazje w zimie jesc smazonego krupnioka z cebula,do tego swojskie wino albo “Rakija“(swojski koniako-bimber),turszija czyli zaprawione w zalewie octowej nadziewane papryki(pylneni czuszki).Ogolnie za bulgarska kuchnia nie przepadam,nie ma slaskiej rolady,modrej kapusty z klyjzami,wodzionki,zuru,barszczu,ogorkowej,bigosu czy makowek.Kiszona kapusta i ogorki maja polski smak,a nie np.niemiecki zazwyczaj przeslodzony.Takze,slaski krupniok jest znany pod innymi nazwami w wielu innych krajach.Milego dnia.Leca po krupnioki do polskiego gyszeftu,boch se geszmaka narobiol.zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Krupniok z bagietką i do tego schlodzone Chablis do popicia

      Stulpner zbojnik z gór (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      mniaaaammm...

      Zdjęcie autora komentarza
      Kuchnia Polsko

      Mechtalok

      Zgłoś naruszenie treści / 10 / 1

      kapusta z pola i leb gorola.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      fila, sandmanku,

      Tyta (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 10 / 3

      a kaj to jom mocie, na fiśli?

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Szlezjodojcze, nie zniżę się do waszego poziomu

      filatelista (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2 / 11

      Bo mom kindersztuba.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Slaskie krupnioki

      franek (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 3 / 3

      Oby Slazacy mieli troche wiecej rozumu,bo glosowanie na Komorowskiego i wybor przestepcy Tomczykiewicza na posla,swoadczy,ze...

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      fila, sandmanku,

      Tyta (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 10 / 2

      no z takij swini jak wy,
      to by krupnikow na pewno niy chcieli,
      bo fto by to gorolskiym ciarachym
      sie jedzynie chciol zapaskudzic,

      Fujjjjj gorolu!!!!!!!!!!!!!!


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Tyta

      filatelista (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 3 / 9

      Tyś jes som krupnik, hehehehe, pieronskj basztardzie, skrojcowany z afom.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Achtung, wnimanje, dejcie pozor

      filatelista (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 4 / 9

      Dlo szlonzkich ortodoksow jes tysz ważne jakie pochodzynie mo świnia. Do 10go pokolenio to gorol i z tygo niy mo krupnioków ino gorolsko kaszanka abo kiszka. Powyżej 10go pokolynio jest jusz naszo...rozwiń całość

      Dlo szlonzkich ortodoksow jes tysz ważne jakie pochodzynie mo świnia. Do 10go pokolenio to gorol i z tygo niy mo krupnioków ino gorolsko kaszanka abo kiszka. Powyżej 10go pokolynio jest jusz naszo szlonzko jaduo cyli krupniok abo żymlok.zwiń


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Kuchnia śląska cieszy się ogromną popularnością, i słynie na cały wielki świa

      Zygfryd (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 9 / 3

      A co moze gorol o tym wiedziec???


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Godosz że na couki welt

      filatelista (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 7

      Cumbajszpil??? ?

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama