Ważne
    Śląskie mule

    Śląskie mule

    Marcin Kasprzyk

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    O wyśmienitej kuchni Śląska i okolic słyszałem jeszcze zanim zamieszkałem na Śląsku.
    O prawie stu przysmakach tego regionu piszemy chętnie. Piszemy również, że nie można ich u nas nigdzie kupić.

    Postanowiłem sprawdzić i przyjrzałem się, czy faktycznie jest aż tak źle. I rzeczywiście na sklepowych półkach zamiast szynki sztygarskiej łatwiej znaleźć zestaw do sushi, zamiast parzonej porębskiej leżą mule, a zamiast babraczki cieszyńskiej czy prażonek, sprzedawcy polecają modny ostatnio zestaw do przygotowania meksykańskiej tortilli.

    Szkoda, że aby skosztować tradycyjnych przysmaków tego regionu, trzeba zadręczać miejscową teściową lub wprosić się na obiad do sąsiada górnika.

    Szkoda, że nie można pójść do sklepu i po prostu kupić sobie zestawu do zrobienia prażonek, albo kompletu składników wraz z przepisem na szynkę sztygarską.

    To byłaby promocja.

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama