Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bielsko-Biała: Festiwal Golonki lada dzień. Wiemy jaka golonka będzie królowała w tym roku [ZDJĘCIA]

JAK
Wielkimi krokami zbliża się 21. Festiwal Golonki w bielskim Ibis Styles. Przed rokiem popularnością cieszyła się golonka nadziewana jarzębiną i jabłkami. W tym roku nowością będzie golonka z białą fasolą i hiszpańskim chorizo.

- Nasz festiwal wpisał się w kalendarz imprez kulinarnych w regionie. Rozpocznie się 1 października i potrwa do końca miesiąca. Dla nas to znakomita okazja do kontaktu z mieszkańcami i turystami, podtrzymania tradycji, bo festiwal organizujemy już od wielu lat, a także promowania naszej dobrej, lokalnej kuchni – stwierdziła Monika Michałek, dyrektor hotelu Ibis Styles w Bielsku-Białej, która zdradziła nam, że sama uwielbia golonkę z grzybami.

Co roku podczas bielskiego Festiwalu Golonki sprzedaje się około 2,5 tys. sztuk golonek. Nowości mają zazwyczaj największe wzięcie, ale ludzie próbują także golonek, które były hitami w poprzednich latach, m.in. golonki z kapustą i grzybami, z borowikami i kaszą pęczak, pieczoną w piwie, z wędzonym boczkiem i świeżą papryką. Od 1995 r., kiedy to festiwal odbył się po raz pierwszy, w ciągu 21 lat jego edycji zaprezentowano kilkadziesiąt rodzajów dań z golonki wieprzowej. Sprzedanych zostało około 40 tys. porcji, czyli 20 ton specjału. Rekordowy był rok 2003, kiedy to miłośnicy golonki zjedli prawie 4 tys. porcji. Ulubionymi dla bielszczan są z kaszą pęczak, z borowikami i po bawarsku.

- W tym roku nowością będzie golonka nadziewana białą fasolką, kiełbasą chorizo, zawiniętą w liść włoskiej kapusty – powiedział szef kuchni w bielskim Ibis Style Mirosław Bogdański, który jest pomysłodawcą przygotowania golonki nadziewanej fasolą i chorizo. Jak ją należy zrobić?

- Zapeklowaną golonkę nacieramy solą, czosnkiem i na chwilkę odstawiamy. Kiełbasę chorizo podsmażamy z cebulką, dodajemy pulpę pomidorową, ugotowaną fasolę i to redukujemy – tłumaczy Mirosław Bogdański. I dodaje: - Wszystko to studzimy i wkładamy do ugotowanego liścia kapusty, zwijamy, nadziewamy golonko i wiążemy sznureczkiem. Obsmażamy na smalcu, dodajemy warzywa, zalewamy wodą i pieczemy od półtorej godziny do dwóch godzin w temperaturze 160 stopni.

Festiwal potrwa od 1 do 31 października w godzinach 13.00 - 22.00. Dodatkową atrakcją będą trzy wieczory z muzyką na żywo. Po raz pierwszy biesiadę śląską zaplanowano na 15 października, a następne 22 i 29 października. Uświetni je występ zespołu Kwaśnica Bavarian Show.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!