W sobotę i niedzielę na scenie przed Liceum Ogólnokształcącym im. H. Sienkiewicza (a w sobotę także na Placu Biegańskiego), odbędą się występy artystyczne, konkursy oraz pokazy kulinarne przygotowane przez znanych mistrzów kuchni. W programie m.in. konkurs na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, pokazy kulinarne Remigiusza Rączki, Amina Fakhariego, Szymona Szlendaka oraz Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie – „Pierogi, pierożki i rożki”.
Gwiazdą „Alei Dobrego Smaku” będzie Tomasz Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny, gospodarz popularnego programu "Jakubiak w sezonie" w telewizji Kuchnia+.
Organizatorem X Festiwalu Sztuki Kulinarnej jest Częstochowska Organizacja Turystyczna, a honorowy patronat nad nią objął Prezydent Miasta Częstochowy Krzysztof Matyjaszczyk.
Poniżej ramowy program imprezy.
X FESTIWAL SZTUKI KULINARNEJ
„ALEJA DOBREGO SMAKU”
17-19 CZERWCA 2016
III Aleja Najświętszej Maryi Panny, Plac Biegańskiego
17-19 czerwca 2016
Jarmark Produktów Regionalnych
Sobota 18 czerwca 2016
Plac Biegańskiego
11:00 – 15:00 „ Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – konkurs na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie
Scena Przed Liceum im. H. Sienkiewicza (III Aleja Najświętszej Maryi Panny)
14:30 Koncert Zespołu Folklorystycznego Ziemi Częstochowskiej
15:30 – Wręczenie nagród w konkursie „Na najładniejszą kawiarenkę letnia 2016”
16:00 - Wręczenie Nagród w Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
17:00 – Pokaz Kulinarny w wykonaniu dziennikarza i wirtuoza kulinarnego Amina Fakhariego
18:00 – Pokaz Kulinarny w wykonaniu Remigiusza Rączki
Niedziela 19 czerwca 2016
Scena Przed Liceum im. H. Sienkiewicza (III Aleja Najświętszej Maryi Panny)
14:00 Prezentacja kuchni regionalnych Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej i Patelni Plenerowej w wykonaniu Jarosława Antasa oraz Waldemara Załuskiego
15:00 Pokaz kulinarny w wykonaniu Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie – „Pierogi, pierożki i rożki”
16:00 Pokaz kulinarny w wykonaniu Szymona Szlendaka, sekretarza Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy
17:00 Pokaz kulinarny z degustacją w wykonaniu Gwiazdy X Festiwalu Sztuki Kulinarnej Tomasza Jakubiaka
19:00 Koncert zespołu Aqurat Band
*EURO 2016: Transmisje, relacje, zdjęcia i filmy wideo
*Słońce, palmy i sztuczna Rawa. Tylko się nie kąpcie! ZDJĘCIA + WIDEO
*Ranking Uczelni Wyższych Perspektywy 2016: Ale niesamowity skok śląskich szkół!
*Ile zarabiają pielęgniarki? Oto prawdziwe paski wynagrodzeń
*Nowy abonament RTV, czyli opłata audiowizualna z rachunkiem za prąd ZASADY, KWOTY, ZWOLNIENIA!
*WNIOSKI I DOKUMENTY na 500 zł na dziecko w ramach Programu Rodzina 500 PLUS
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?