Dania z grzybami. 25 najlepszych przepisów na pyszne potrawy z grzybami [PRZEPISY]
Polędwiczki z sosem grzybowym
[lista]
[*] 400 g polędwicy wieprzowej
[*] 300 g grzybów (prawdziwki, maślaki)
[*] 1 duża cebula
[*] sól, pieprz
[*] ok. 1 łyżki mąki pszennej
[*] masło
[*] olej
[/lista]
Polędwicę pokroić w plastry, lekko rozbić i delikatnie obtoczyć w mące. Wrzucić na rozgrzany olej i zrumienić z obu stron. Zdjąć z patelni, na którą (bez wcześniejszego mycia) wrzucić łyżkę masła i posiekaną cebulę. Podsmażyć na złoty kolor i dodać oczyszczone i pokrojone wcześniej grzyby. Smażyć ok. 15 minut, a następnie wrzucić na patelnię polędwicę. Doprawić solą i pieprzem i dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie, a sos gęsty. W razie potrzeby do sosu można dolać trochę wody. Gdyby nie zgęstniał, odpowiednio można zagęścić go mąką rozmieszaną w zimnej wodzie (wlewamy do sosu i energicznie mieszamy). Polędwiczki podawać z ziemniakami.
Zobacz więcej przepisów na kolejnych slajdach --->