Dania z grzybami. 25 najlepszych przepisów na pyszne potrawy z grzybami [PRZEPISY]
Kurczak z prawdziwkami
[lista]
[*]1/2 kurczaka (około pół kilograma)
[*]1 kg świeżych prawdziwków lub podgrzybków
[*]1 ząbek czosnku
[*]sok z połówki cytryny
[*]masło
[*]natka pietruszki sól, pieprz do smaku
[*]inne przyprawy według uznania
[/lista]
Grzyby obrać, oczyścić i umyć. Pokroić w plastry. Mięso kurczaka oddzielić od kości, pokroić w niezbyt dużą kostkę i zarumienić na 2 łyżkach rozgrzanego wcześniej na patelni masła. Następnie do podsmażonego mięsa dodać jeszcze 2 łyżki masła oraz pokrojone w plastry grzyby, rozgnieciony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dowolne przyprawy. Podlać nieco wodą i dusić jeszcze około 35 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Przed podaniem skropić odrobiną soku z cytryny i posypać posiekaną drobno natką pietruszki. Podawać na ciepło z ziemniakami lub purée i dowolną surówką.
Zobacz więcej przepisów na kolejnych slajdach --->