Pożywna i rozgrzewająca zupa z brukselki. Taką robiły nasze mamy i babcie
Zupa z brukselki to pyszna propozycja na jesienny obiad. Jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Dzięki niej w prosty sposób można przemycić – tak często...
Na jesienne i zimowe surówki oraz sałatki są w sam raz. Jak zrobić kiszone buraki?
Kiszone buraki to podstawa wielu smacznych dodatków obiadowych, ale zarazem też źródło cennych witamin i minerałów. Doskonale znają je osoby walczące z anemią,...
Wątróbka jakiej nie znacie! W połączeniu ze śliwkami jest naprawdę pyszna
Lubisz wątróbkę z cebulą i jabłkiem? W takim razie wątróbkę z cebulą i śliwkami wręcz pokochasz! Smak podrobów zostaje przełamany przez delikatną słodycz śliwek...
Tradycyjne śląskie przepisy babci Rozalii. Te przepisy przywiodą wam wspomnienia
Śląskie babcie, z ich niezwykłą umiejętnością kulinarnej sztuki, przekazały nam nie tylko przepisy, ale przede wszystkim dziedzictwo smaku. To kulinarne...
Mięciutkie kluseczki z sosem rozgrzeją i nasycą. Sprawdź przepis
Kopytka z sosem pieczarkowym to danie, które pobudzi kubki smakowe i umili jesienne, zimne, ponure popołudnia. Idealnie sprawdzi się na obiad w dzień, w który...
Osłodzą jesienny wieczór. Racuchy z dyni na podwieczorek na ciepło
Racuchy z dyni tak wciągają, że nie sposób odmówić sobie dokładki, a nawet dwóch. Puszyste, lekko słodkie, o delikatnie dyniowym smaku i zapachu, gdy raz je...
Mało znany w Polsce przysmak. Słynie z właściwości zdrowotnych
Kasztany jadalne są smakołykiem o wiele bardziej popularnym na południu Europy, niż w Polsce, ale i tutaj mają swoich zwolenników. Wiele osób zna je w formie...
Rozpływają się w ustach! Sprawdź przepis na domowe krówki
Krówki są jednymi z najbardziej lubianych słodyczy w Polsce. Te pyszne, miękkie cukierki rozpływają się w ustach. Wykonuje się je zaledwie z kilku prostych...
Zrobisz je z kilku prostych składników. Takie pierogi robi Ewa Wachowicz
Delikatne, sycące i składające się z zaledwie kilku składników – pierogi z białą kapustą według Ewy Wachowicz to propozycja dla tych, którzy lubią tradycyjne...
W PRL-u je uwielbiano! Sprawdź przepis na kotlety jajeczne z pieczarkami
Mają wyjątkowy smak i delikatną konsystencję, dzięki czemu przypadną do gustu i dorosłym, i dzieciom. Wielu z nas kojarzą się z dzieciństwem, ponieważ były...
Obwarzanki prawie jak z Krakowa! Prosty przepis na superwypiek. Świetne na śniadanie
Obwarzanki są nie tylko alternatywą dla codziennych, nudnych śniadań, ale też świetnie nadadzą się na szybką przekąskę, drugie śniadanie lub kolację. Świeże,...
Wilgotne i pełne smaku. Przepis na pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym to doskonała opcja na sycący, domowy, ale zarazem niecodzienny obiad, który zachwyci wszystkich domowników. Tak...
Ten słynny majonez zmienia skład. Czy w tej wersji wam zasmakuje?
Jak poinformowała Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem”, na rynek trafiła właśnie pierwsza partia Majonezu Kieleckiego wyprodukowana zgodnie z nową recepturą. –...
Idealny obiad na chłodny, jesienny dzień. Każdy poprosi o dokładkę
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem nie tylko nieziemsko pachnie, ale i smakuje. Taka wprost wyjęta z piekarnika, choć gorąca, jest najlepsza. Połączenie...
Są smaczniejsze i zdrowsze, niż te z McDonalds'a. Oto przepis na ciastka z jabłkami
Ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami to słodkie pyszności, które przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Przypominają nieco słynne wypieki z sieci...
To ciasto marchewkowe z orzechami rozpływa się w ustach. Sprawdź przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami uratuje sytuację, gdy nagle mają wpaść goście, a my nie zrobiliśmy wcześniej zakupów. Do jego wykonania potrzebne jest tylko...
Dodatek idealny do mięs! Surówka, o której wielu już zapomniało
Bogactwo witamin, chrupka, lekko ostra, o specyficznym, ale zaskakującym smaku – tak można określić surówkę z czarnej rzepy. Jest ona świetnym dodatkiem do mięs...
Gdzie iść na grzyby? Zobacz mapę grzybów w Polsce online
Główny sezon na grzyby przypada na koniec sierpnia, wrzesień i październik. Jeśli zastanawiasz się, gdzie można je znaleźć, przydatna może być mapa grzybów...
Tańce i ambrozja po śląsku. Gdzie? W 7 Niebie w Jaworznie w tę niedzielę
Kochacie śląską kuchnię? A co, gdyby do niej dołożyć szczyptę smaków z całego świata, umieścić to w otwartej przestrzeni, gdzie nie ma autostrad, zgiełku...
Jarmark Produktów Tradycyjnych w chorzowskim Skansenie. Co w programie?
Już jutro, w niedzielę 30 lipca, będzie okazja do spróbowania kuchni regionalnej serwowanej w otoczeniu zabytkowych śląskich chałup. W chorzowskim Skansenie...
Nie wyrzucaj mięsa z rosołu. Zrobisz z niego wyśmienite paszteciki
Mam dla ciebie sprawdzony przepis na pyszne drożdżowe paszteciki. To idealny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Dzięki temu nie zmarnujesz jedzenia i...
Delikatna sztuka mięsa jak dawniej. Wypróbuj przepis z aromatycznym składnikiem
Tradycyjna sztuka mięsa to wołowina ugotowana z dodatkiem warzyw. Elegancka wersja dania gotowana jest ze szpondra. Potrawa na codzienny obiad podawana była z...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 9 godzin temu w kategorii Salony kosmetyczne
Dodano 18 godzin temu w kategorii Rolety
Dodano 19 godzin temu w kategorii Obróbka metali i tworzyw sztucznych
Dodano 20 godzin temu w kategorii Sklep