Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty. Odkryj sposób na farsz z ryżem i mięsem mielonym
Domowe gołąbki z młodej kapusty to prawdziwy rarytas. Najlepiej smakują przygotowane z mięsa wieprzowego i ryżu. Można zrobić zdrowszą wersję gołąbków, używając...
Nie tylko pierekaczewnik. Polecamy 7 tradycyjnych dań do wypróbowania na Podlasiu
Jedliście kiedyś pierekaczewnik lub hałuszki? Jeśli nie, to możecie wybrać się na Podlasie, aby skosztować wymienionych specjałów. Dania zjecie nie tylko w...
Kulinarna podróż po województwie śląskim: każdy smakosz powinien odwiedzić te miejsca
Mieliście okazje odkrywać województwo śląskie od strony smaków? Od dawna wiadomo, że kuchnia śląska jest niezwykle bogata i charakterystyczna, przyciągająca...
Piekarz nie mógł być dzieckiem złodzieja czy grabarza. Tak się kiedyś piekło chleb
Zawód piekarza cieszył się ogólnym uznaniem. Nauka trwała do pięciu lat. Pierwsza szkoła piekarska w Polsce powstała w 1945 roku w Bydgoszczy. 15 marca piekarze...
Grillowane warzywa na lunch. Wypróbuj 5 przepisy na dobrze przyprawione jarzyny
Grillowane warzywa to pyszna i zdrowa propozycja na rodzinny obiad lub imprezę w gronie przyjaciół. Chrupiące warzywa z grilla to smaczny dodatek do mięs lub...
Bryzol jak z PRL-u. Przypominamy przepis na mięso rozpływające się w ustach
Bryzol to rodzaj kotleta przygotowywanego z mięsa wieprzowego lub wołowego. W czasie PRL-u podawano go na stołówkach i w ramach domowego niedzielnego obiadu....
Najlepsze steki do degustacji już w ten weekend na Zamku Ogrodzieniec
II Mistrzostwa Polski w Grillowaniu Steków odbędą się w dniach 27 i 28 maja 2023r. Tegoroczna edycja zmagań grillmasterów odbywać się będzie przez dwa dni....
Festiwal pierogów w Katowicach w ten weekend. W 80 pierogów dookoła świata
Festiwal Pierogów Świata w Katowicach odbędzie się już w ten weekend. Jeśli kochasz pierogi, to koniecznie musisz przyjść i skosztować potraw z całej kuli...
Święto Ciapkapusty już w czerwcu w Kochanowicach
Gminne Centrum Kultury i Informacji w Kochanowicach wraz z wójtem, Kołem Gospodyń Wiejskich oraz Radą Sołecką Kochanowic organizuje 11 czerwca „Święto...
Kiedy przypada Wielkanoc 2023? Sprawdź znajomość polskich tradycji i zwyczajów
Wielkanoc w 2023 roku przypada w niedzielę 9 kwietnia. Dzień później obchodzony jest Poniedziałek Wielkanocny, czyli śmigus-dyngus. Przyjrzeliśmy się historii,...
9. dań kuchni śląskiej, których koniecznie musisz spróbować
Kuchnia śląska to zdecydowanie jedna z najbardziej charakterystycznych i rozpoznawalnych kuchni w Polsce. Cechuje ją sytość i obfitość posiłków, a tradycjami...
Kompot z suszu - tradycyjna wigilijna potrawa. Jak go przyrządzić? Jest bardzo zdrowy
W wielu domach kompot wigilijny jest tradycyjną potrawą, którą przygotowuje się od pokoleń i jest obowiązkowym elementem na świątecznym stole. Kompot z suszu ma...
Galareta ananasowa na Wigilię. Przepisy na Boże Narodzenie z XIX wieku i PRL-u
Zmiany zachodzące w przepisach na wigilię i święta Bożego Narodzenia od ponad stu lat, możemy obserwować, sięgając po ówczesne książki kucharskie. Wiele z nich...
Sos pieczarkowy Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Królowa tanich obiadów polecała przepis
Lucyna Ćwierczakiewiczowa znana była z wydawania hucznych i wystawnych przyjęć. Jednak w swoich książkach przybliżała też sposoby, jak zrobić domowe dania za...
Chleb z cukrem i blok czekoladowy bez czekolady, czyli najpopularniejsze desery PRL-u
Blok czekoladowy bez czekolady, wuzetka, krem sułtański, którym zajadały się "Dziewczyny do wzięcia" czy bajaderki. Pamiętacie jeszcze te desery, tak popularne...
Polskie produkty znane na świecie. Nie tylko pierogi i bigos
25 sierpnia przypada Dzień Polskiej Żywności. Polskie jedzenie smakuje ludziom na całym świecie. Zapytani o polską kuchnię najczęściej wymieniają pierogi, bigos...
Golasy, gryczak i tort fasolowy. Te dania zjesz na Lubelszczyźnie. Znasz je?
Tort fasolowy modryniak, forszmak lubelski, buraczak, gryczanka, golasy... Lubelszczyzna oferuje bogactwo produktów i potraw, które mogą zachwycić smakoszy z...
Trepy, zupa z Jednorożca i pańska skórka. Kuchnia Mazowsza i Kurpiów zachwyca
Jaglaki, sójka głowaczowska i trepy po załawsku to tylko niektóre z dań, których nazwy zaskakują przybyszów z różnych zakątków świata. Mazowsze ma wiele potraw...
Kiszka, ruchanki, czernina i gryz. Kuchnia kaszubska, jakiej nie znacie
Ruchanki, golce kociewskie z mięsem, nadzy klosczy (kluski ziemniaczane) czy gryz to tylko niektóre z wyjątkowych dań z Pomorza, które mogą zaskoczyć swoją...
Ranking najlepszych kuchni świata. Jak wypadła Polska?
Pizza, gyros, paella to najpopularniejsze potrawy reprezentujące zwycięzców rankingu portalu Taste Atlas. Strona co roku przygotowuje ranking 50 najlepszych...
Parzybroda, ślepe ryby i szneka z glancem. Najdziwniejsze dania kuchni wielkopolskiej
Kuchnia Wielkopolski najczęściej kojarzy się z używaniem dużej ilości twarogu, ziemniaków i cebuli. Doskonałym przykładem są pyry z gzikiem, dla wielu osób...
Moskole, gęsie pipki i tarcioki. Najdziwniejsze dania z Małopolski
Kuchnia małopolska to przysmaki zajadane w Krakowie, Zakopanem i w okolicach. Znawcy kulinariów kojarzą zapewne takie specjały jak gęsie pipki, suska sechlońska...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 13 godzin temu w kategorii Salony kosmetyczne
Dodano 23 godziny temu w kategorii Rolety
Dodano 23 godziny temu w kategorii Obróbka metali i tworzyw sztucznych
Dodano wczoraj w kategorii Sklep