Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

,,Polska od kuchni" po raz drugi w Jaworznie. W Parku Podłęże gościły polskie smaki

Aneta Kasprzyk
Aneta Kasprzyk
"Polska od kuchni" w jaworznickim "Parku Podłęże" odbyła się po raz drugi. Podczas tego święta polskich smaków, zjeżdżają się koła gospodyń wiejskich z całego kraju, regionu, Śląska i Zagłębia. Każda z ekip przygotowuje swoje stoisko z przysmakami i charakterystycznymi dla danej miejscowości daniami.
"Polska od kuchni" w jaworznickim "Parku Podłęże" odbyła się po raz drugi. Podczas tego święta polskich smaków, zjeżdżają się koła gospodyń wiejskich z całego kraju, regionu, Śląska i Zagłębia. Każda z ekip przygotowuje swoje stoisko z przysmakami i charakterystycznymi dla danej miejscowości daniami. Aneta Kasprzyk
Druga edycja smacznego święta polskich smaków odbyła się w niedzielę, 9 lipca w Jaworznie. Park Podłęże po raz kolejny gościł koła gospodyń wiejskich z całego kraju podczas wielkiej fety ,,Polski od kuchni". Kulinarne wydarzenie promuje i utrwala tradycję polskiej kuchni, akcentując regionalizmy. W ramach imprezy odbyły się dwa konkursy: kulinarny i artystyczne na najpiękniejszą zastawę stołową.

9 lipca w Jaworznie odbyła się druga odsłona cyklicznej imprezy ,,Polska od kuchni". Wydarzenie było jedną z imprez towarzyszących śląskiemu przystankowi ,,Roztańczonej Polski".

Święto polskich smaków wystartowało o godz. 13 w parku Podłęże. Tradycyjnie już zjechały na nie przedstawicielki kół gospodyń wiejskich ze Śląska, Zagłębia i całego kraju. Każda z ekip przygotowała swoje stoisko z przysmakami i charakterystycznymi dla danej miejscowości daniami. Odwiedzający wydarzenie mogli do woli kosztować przysmaków.

Wszystkie ekipy uczestniczące w wydarzeniu rywalizowały również w dwóch konkursach. Pierwszym było przygotowanie tradycyjnego dla regionu zestawu obiadowego, opartego na rodzimych składnikach i produktach. Druki z konkursów miał kategorię artystyczną i polegał na przygotowaniu zastawy stołowej z elementami ludowego folkloru.

W menu dań konkursowych pojawiły się tradycyjny rosół drobiowy, kluski z zieloną omastą, żelazne kluski i karczek w sosie śliwkowym, kapusta zasmażana czy pierogi z wołowiną z dipem z czerwonej porzeczki. Były minihamburgery z wkładką z pasztetu, gołąbki z pulpą ziemniaczaną i spyrka z chili. Gościom najbardziej smakowały lawendowa lemoniada, sernik i liczne warianty pasztecików.

Autor: Aneta Kasprzyk, Dziennik Zachodni
Zdjęcia: Aneta Kasprzyk

od 7 lat
Wideo

Polskie skarby UNESCO: Odkryj 5 wyjątkowych miejsc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera