Buraki Hrabiego Tyszkiewicza, buraki pieczone, czekoladowe drzewko szczęścia, a nawet lody z kiszonych pomidorów. Ale królują buraki w rozmaitej postaci - choć głównie kiszone i... policzki wołowe lub wieprzowe - to (w skrócie) wiosenna edycja akcji Restaurant Week w woj. śląskim. restaurant Week trwa od 3 do 17 kwietnia 2019.
Spokojnie, jeśli wolicie tradycyjną kuchnię, znajdziecie w menu flaki, zimne nóżki czy polędwicę. Przykładowe menu (zawsze są dwa do wyboru), znajdziecie w galerii.
Zobaczcie przykładowe menu:
Pamiętacie? Jesienią 2018 królowała kiszona kapusta. W edycji Wiosna 2019 organizatorzy spodziewają się 100 tys. gości, którzy zjedzą trzydaniowy posiłek w jednej z 400 restauracji w Polsce i jednej z 34 w woj. śląskim. Menu zaś w wielu restauracjach znów skomponowane jest w co najmniej poetycki sposób. 10 lokali z woj. śląskiego debiutuje w tym roku w Festiwalu. A w wielu 4 kwietnia 2019 już nie można było zarezerwować stolika na weekend.
Restaurant Week 2019, aktualizacja 4.04.2019
W Isto w Katowicach zupełnie niedostępna jest sobota, 6 kwietnia. 7 kwietnia, w niedzielę, ostatnie stoliki zostały na 12.30. Podobnie jest w weekend 13-14 kwietnia.
Podobnie jest w Aioli w Katowicach, gdzie na weekendy 6-7 i 13-14 nie ma już ani jednego wolnego stolika. W weekendy niedostępny jest też Brick w Tarnowskich Górach, a MOMO w Gliwicach ma ostatnie stoliki na 13 kwietnia na 19.30. ostatnie stoliki zarówno na weekend 6-7, jak i 13-14 kwietnia są w Warszawskiej w Sosnowcu.
Myślą przewodnią wiosennej edycji Restaurant Week jest niemarnowanie żywności. Inspiracją dla organizatorów była pierwsza, historyczna wizyta Massimo Bottury w Polsce. Najsłynniejszy szef kuchni i restaurator świata przyjechał do Warszawy w lutym 2019 w ramach festiwalu Fine Dining Week (to ekskluzywna edycja Restaurant Week).
Massimo Bottura jest pomysłodawcą projektu non-profit Food for Soul oraz wraz z marką Grundig twórcą idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste. Promował ideę #RespectFood, czyli niemarnowania żywności i świadomej konsumpcji. Jak podkreślał, nieracjonalna produkcja i konsumpcja żywności odpowiadają za aż jedną trzecią problemów klimatycznych świata. Wiele restauracji przygotowało swoje popisowe dania zgodnie z ideą zero-waste.
RESTAURANT WEEK SILESIA 2018. NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE JEST W KATOWICACH. TO ISTO
Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200 kg jedzenia. Festiwal Restaurant Week odbywa się więc w duchu #RespectFood.
W jaki sposób? Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę gości i ich menu za pomocą systemu wcześniejszych rezerwacji w internecie. Dzięki temu restauracje mają możliwość planowania zakupu i wykorzystania składników.
Wiosenna edycja Festiwalu potrwa w dniach 3-17 kwietnia. Rezerwować stoliki można tylko przez internet, na stronie restaurantweek.pl. W cenie 49 zł za osobę dostaniemy trzy dania i półtorej godziny na ich zjedzenie. Możemy zarezerwować minimum 2 miejsca.
Restaurant week 2019. Oto wszystkie restauracje z woj. śląskiego
- AIOLI inspired by Katowice (Katowice) po raz pierwszy w festiwalu
[*]Albenca (Katowice)
[*]Amfora Restaurant & Coctail Bar (Katowice)
[*]BistrOficyna (Katowice) po raz pierwszy w festiwalu
[*]Brick Krakowska 18 (Tarnowskie Góry)
[*]Restauracja Cesarska (Chorzów)
[*]Cztery Kąty i Smak Piąty (Katowice)
[*]Dworek New Restaurant (Bielsko-Biała)
[*]Dzień i Noc (Katowice)
[*]ISTO (Katowice)
[*]Kagami Sushi (Katowice)
[*]Restauracja Kameralna (Pszczyna)
[*]Kombinat Bistro (Czechowice-Dziedzice) po raz pierwszy w festiwalu
[*]Kuchnia Otwarta (Katowice) po raz pierwszy w festiwalu
[*]Lando (Tarnowskie Góry)
[*]Magiel Kulinarny (Sosnowiec)
[*]Minibrowar Majer (Gliwice)
[*]MOMO Restaurant & Wine (Gliwice)
[*]ORSO (Knurów) po raz pierwszy w festiwalu
[*]Osteria le Botti (Tychy)
[*]Pastamore (Bielsko-Biała)
[*]Pepita Tapas & Wine Bar (Katowice) po raz pierwszy w festiwalu
[*]Pizzeria LAS (Zawiercie) po raz pierwszy w festiwalu
[*]Pod Platanami (Tarnowskie Góry) po raz pierwszy w festiwalu
[*]POZIOM Food & Wine (Gliwice)
[*]Rock and Rondel (Tychy) po raz pierwszy w festiwalu
[*]Scena Kulinarna Art Restaurant (Bytom)
[*]SmaQ Food & Wine (Katowice)
[*]Stare i Nowe (Katowice)
[*]Szafranowy Dwór (Czeladź)
[*]Villa VIENNA (Bytom) po raz pierwszy w festiwalu
[*]Restauracja Warszawska (Sosnowiec)
[*]Well Done (Dąbrowa Górnicza)
[*]WunderBAR (Katowice)
[/lista]
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
500 Plus od pierwszego dziecka i "13" dla emerytów
HIPOKRATES: Gala wręczenia nagród
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?