Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc na Śląsku, czyli Remigiusz Rączka gotuje. Zobacz, co [ZDJĘCIA]

Jacek Bombor
Czas Wielkanocy to także zmiany w naszych rodzimych restauracjach. Nasi dziennikarze sprawdzili, czy coś zmieniło się w ten świąteczny czas w wodzisławskiej restauracji znanego śląskiego kucharza - Remigiusza Rączki.

Już niemal od progu - przy barku - wita nasz kosz pełen żółtych kurczaczków i jajeczek. Wielkanocne ozdoby - nienachalne - widać także na stołach, parapetach. Tu pisanka zawieszona na gałązce, tam kurczaczki w gniazdku, to znowu jajeczko ukryte w szklanym naczynku. Okazuje się, że także menu na kilka dni specjalne. Przede wszystkim kucharz proponuje śniadania wielkanocne na wynos.

- To propozycja dla zabieganych, którzy nie mają czasu na przygotowania. U nas mogą zamówić i odebrać, na przykład w sobotę wieczorem - mówi Remigiusz Rączka.

Taka przyjemność to koszt 45 złotych. A co odkryjemy w niedzielę przy stole?

- Wiadomo, biała kiełbasa chrzanem, trzy rodzaje mięs w formie rolady, trzy rodzaje wędlin, pasztet z królika, ozorki w galarecie, jajeczka w kilku wersjach, sałatka śledziowa. No i makowiec, którego nie może zabraknąć na śląskim stole - wylicza smakołyki Remigiusz Rączka.

Zaznacza, że specjalne menu czeka na gości w Lany Poniedziałek.

ZOBACZ TAKŻE:
Kinga Paruzel poleca przepisy kulinarne na Wielkanoc [ZOBACZ]

Wielkanoc na Śląsku: Kryształowa w Katowicach, czyli baby, mazurki i jaja z kawiorem [MENU]

- Bo jak na Śląsku tradycja mówi, nie może na stole zabraknąć dobrej gąski, królika, no i rolady. Gęś oczywiście faszerujemy w całości kaszą gryczaną i podrobami. To nie takie proste danie, pieczenie trwa cztery godziny - mówi.

Gęś będzie do zjedzenia nie tylko na miejscu, ale także będzie opcja na wynos dla 6 osób. Taka gąska waży 5 kilogramów, więc jedzenia jest naprawdę sporo.

Kucharz mówi, że w codziennym menu jest wiele potraw, które pasują na świąteczny stół. Choćby królik duszony, szpikowany czosnkiem, na co dzień jest pierś z gęsi w naturalnym tłuszczu duszona.

Nie może zabraknąć na święta dobrych ciast, na pewno sernik, makowiec. Co ciekawe, w lany poniedziałek u Rączki będzie można spróbować tradycyjnego, wielkanocnego święcelnika. To ciasto drożdżowe, znane jedynie w małych miejscowościach powiatu wodzisławskiego, nadziewane kilkoma rodzajami wędlin.

- Warto przypomnieć ludziom smak tej potrawy, a przy okazji kultywować piękne tradycje - mówi Rączka.


*Strajk generalny 26 marca w woj. śląskim
*Bandycki napad na sklep w Mysłowicach ZOBACZ WIDEO
*ZOBACZ luksusowe samochody prezydentów miast. Po co im to? ZOBACZ ZDJĘCIA
*Serial Anna German [STRESZCZENIA ODCINKÓW]

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!