Śląska kluska stała się niemą bohaterką sesji sejmiku, choć na próżno szukać o niej wzmianek w oficjalnej relacji z obrad. Cóż to temat drażliwy. Opolanie pamiętają wojnę o kołocza i krupnioka. Teraz kolejne kulinarne zadymy są nam niepotrzebne. Niestety informacja na temat niepewnej narodowości kluski przeniknęła do mediów, choć najpierw przechwyciły ją wszechobecne służby Ruchu Autonomii Śląska.
Z informacji, celowo kolportowanych przez ludzi szefa RAŚ Jerzego Gorzelika, niepokój związany z pochodzeniem kluchy wyraził szef trzyosobowego klubu radnych PiS Dariusz Byczkowski. Według mało wiarygodnych (bo wszak pochodzących ze strony www.gorzelik.eu informacji) wynika, że podczas sesji radny miał wyrazić pogląd iż: Bo nie może być tak, że kuchnia śląska jest stawiana w opozycji do kuchni polskiej.
Jednym słowem trzeba sprawdzić, czy klucha śląska pochodzi od pyzy, czy też , nie daj Boże od jakiegoś niemieckiego paskudztwa. Drzewo genealogiczne kluski może okazać jeszcze bardziej skomplikowane, gdy okaże się, że ma podobny genotyp do czeskich knedlików.
Sięgnęliśmy do źródła, czyli po prostu porozmawialiśmy z radnym Byczkowskim, który był zdumiony reakcją na jego podszyte żartem słowa. Cóż panie radny nic, co dotyczy śląskości żartem być nie może. Skąd u radnego zainteresowanie kulinariami? - Po prostu radny mniejszości niemieckiej przyjechał z wyjazdu do Ołomuńca, gdzie jak powiedział chwalono polską i śląską kuchnię. Spytałem więc jak to można różnicować? Razi mnie jako patriotę przeciwstawianie śląskości i polskości - wyjaśnia nam radny.
Dowodzi dalej, że wszak fasolka po bretońsku, barszcz ukraiński, a nawet, tak, tak, ruskie pierogi są polskie. - A więc i śląska kluska jest polska - konkluduje radny Byczkowski i dla uspokojenie dodaje: - Oczywiście są regionalne różnice kulinarne, ale w sumie tworzą one kuchnię polską.
Nieoficjalnie dowiadujemy się, że sprawa śląskiej kluski stanie też przedmiotem dyskusji na posiedzeniu sejmiku województwa śląskiego. Wiemy, że radni przygotowują w tej sprawie list otwarty do kucharza Remigiusza Rączki, zaś specjalna komisja pod kierownictwem Magdy Gessler ma podjąć ostateczną decyzję w sprawie przynależności klusek. Dopóki nie zostaną przedstawione oficjalne dane na temat narodowości kluski, przynajmniej niektórym, radzimy powstrzymać się od konsumpcji. A jak kluska okaże się jakąś zakamuflowaną opcją? No? To, co wtedy?
*Tauron Nowa Muzyka ZNAJDŹ SIĘ NA ZDJĘCIACH
*Beerfest 2012 zakończony ZOBACZ ZDJĘCIA
*KONKURS FOTOLATO 2012: Przyślij zdjęcia, zgarnij nagrody!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?