Jednak w październiku na dawnych śląskich drogach masowo pojawiali się KAPUŚCIORZE. Byli to sprzedawcy kapusty. Oczywiście, do czego służy kapusta – każdy wie, ale już pochodzenie jej nazwy jest niekoniecznie znane.
Zatem już starożytni Rzymianie masowo żywili się tym warzywem, nazywając go po łacinie – brassica capitata (czytaj: brasika kapitata), co dosłownie znaczy – warzywo mające głowę. I od tego „capitata” wzięła się niemiecka - Kappes, Kaps, Kabis; angielska – cabbage czy wreszcie czeska, rosyjska, polska, śląska, czyli ogólnie mówiąc słowiańska – kapusta.
Wróćmy jednak do naszych kapuściorzy, którzy nawoływali z wozów: „Kapusta, kapusta sprzeduja!”. Taki handel był opłacalny, bo kapuściorze prosto z pola sprzedawali ludziom do domów po sto, dwieście a nawet trzysta kilogramów tej kapusty(!). Dlaczego tak dużo? Bo rodziny były liczne i na całą zimę trzeba było zrobić zapasy. A kisiło się nie tylko kapustę poszatkowaną. Mniejsze główki kapusty deptało się w beczce w całości.
Dla urozmaicenia smaku, dodawano do beczki: czosnek, jabłka, seler, chrzan, pietruszkę, marchew, liść bobkowy lub liście czarnej porzeczki. Oczywiście tradycyjnie kisiło się zieloną kapustę zwaną na Śląsku – bioło kapusta. Skoro więc dawne Ślązoki zjadały tak ogromne ilości białej kapusty, to dlaczego tradycyjny świąteczny śląski obiad składa się z klusek, rolady i kapusty modrej, czyli czerwonej? To łatwo wyjaśnić. Otóż w połowie XIX wieku zbiegło się na Śląsku kilka zjawisk: Po pierwsze - lepsze dochody z pracy w przemyśle umożliwiły kupowanie na niedzielne obiady mięsa wołowego na rolady. Po drugie – z zadomowionego już na Śląsku kartofla gospodynie wyczarowują kartoflane kluski.
I wreszcie po trzecie – na rynku w całej Europie rozpowszechnia się nowy gatunek kapusty. Nazwano ją rubra, czyli czerwona. Lecz na Śląsku została nazwana - modra kapusta. Ona zakrólowała na świątecznym śląskim obiedzie, bo była czymś nowym, modnym, smacznym i nie tak spowszedniałym, jak jedzona na beztydziyń - kapusta biała. Jednak ogólnie mówią - naprawdę sporo ludzi ciągle bardzo lubi jeść kapustę. Czasami nazywa się ich kapuściorzami – ta samo jak tych, co tę kapustę sprzedają!
Nie przeocz
- Wieńce na Wszystkich Świętych 2023. Co w tym sezonie proponują kwiaciarnie?
- Najpiękniejsze kościoły w Śląskiem. To prawdziwe perełki architektury! Zobaczcie
- Te miasta w Śląskiem są najniebezpieczniejsze! Czy twoje jest na liście? Sprawdź
- Bezdomne psy i koty z Częstochowy czekają na kochających właścicieli! [ZDJĘCIA]
Musisz to wiedzieć
Niedzielne uroczystości odpustowe ku czci św. Wojciecha w Gnieźnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Oddano hołd ofiarom Zbrodni Katyńskiej. Złożono wieniec na grobie Kazimierza Sabbata
- Szef MSZ: Albo Rosja zostanie pokonana, albo będzie stała u naszych granic
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody