Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wigilia 2020. Czy karp na Wigilię jest obowiązkowy? Jaką rybę wybrać na święta?

MP
Obraz Robert Mark Jakobsen z Pixabay
Karp to wigilijny arcymistrz. To ryba bogata w białko i zdrowe tłuszcze, ma też witaminy i minerały (cynk, żelazo, witamina D, wapń...). Na stołach wigilijny króluje od zawsze. Ale nie wszyscy za nią przepadają. Skarżą się, że trąci mułem, no i te ości... Oto propozycje na zmianę w świątecznym menu.

Smakosz i znawca kulinariów Mikołaj Rey wyjaśnia, jak wybrać świeżą rybę. Bo przecież nie każdy może kupić rybę prosto od hodowcy, czyli ze stawów rybnych. Co jeśli zmuszeni jesteśmy na kupno ryby w sklepie?

Ważny jest zdrowy rozsądek.

– Pierwszym elementem jest zapach – mówi Mikołaj Rey

Na co jeszcze należy zwrócić uwagę? Zobaczcie filmik.

A co z ościami?

Najbezpieczniejsze jest zmielenie filetów karpia (w tym małych ości) i przyrządzenie delikatnych klopsików. Drugi pomysł to ugotowanie rosołu rybnego, w którym drób zastępujemy rybami – np. karpiem.

Można też podawać karpia pieczonego w folii lub na grillu z ulubionymi ziołami i przyprawami. Tak przyrządzony nie straci cennego tłuszczu.

Wbrew obiegowej opinii tradycja spożywania karpia w czasie Świąt Bożego Narodzenia pojawiła się w Polsce dopiero w latach powojennych. Dopiero od lat 50. XX w. karp stał się synonimem ryby świątecznej dla Polaków.

Kaloryczność mięsa karpia zależy od sposobu jego przygotowania. Zobaczcie, jak wzrasta kaloryczność w 100 g karpia:

  • karp pieczony – ok. 113 kcal
  • karp ugotowany na parze –127 kcal
  • karp w galarecie – ok. 136 kcal
  • karp smażony – ok. 185 kcal
  • karp w panierce, smażonego na oleju – ok. 270 kcal

Może więc warto wprowadzić inna tradycję?

A jakie ryby będą najlepsze na święta oprócz karpia? Oczywiście śledź! Pstrąga też warto zaserwować. Dlaczego?

Główną zaletą pstrąga jest nisko kaloryczność (97-160 kcal na 100 g mięsa). Jest źródłem pełnowartościowego białka, no i drogocennych kwasów omega-3. Ale pstrąg to też bogactwo minerałów (fosfor, witaminy z grupy B, witamina E, selen, wapń, magnez, żelazo...).

Można też serwować pieczonego łososia (z grzybami wyborny). Albo dorsza. A zamiast karpia po żydowsku, na stołach świetnie będzie wyglądać sandacz w galarecie.

Nawet klasyczne śledzie w oleju czy w occie można wzbogacić śliwkami lub rodzynkami.

Ostatnio smakosze polecają też halibuta z migdałami przyrządzonego na białym winie.

Jakiej ryby nie wybierzemy, warto je jeść. Nie tylko w święta!

Życzenia na Boże Narodzenie

Najlepsze przepisy świąteczne

Musisz to wiedzieć na Święta

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera