Smakosz i znawca kulinariów Mikołaj Rey wyjaśnia, jak wybrać świeżą rybę. Bo przecież nie każdy może kupić rybę prosto od hodowcy, czyli ze stawów rybnych. Co jeśli zmuszeni jesteśmy na kupno ryby w sklepie?
Ważny jest zdrowy rozsądek.
– Pierwszym elementem jest zapach – mówi Mikołaj Rey
Na co jeszcze należy zwrócić uwagę? Zobaczcie filmik.
A co z ościami?
Najbezpieczniejsze jest zmielenie filetów karpia (w tym małych ości) i przyrządzenie delikatnych klopsików. Drugi pomysł to ugotowanie rosołu rybnego, w którym drób zastępujemy rybami – np. karpiem.
Można też podawać karpia pieczonego w folii lub na grillu z ulubionymi ziołami i przyprawami. Tak przyrządzony nie straci cennego tłuszczu.
Wbrew obiegowej opinii tradycja spożywania karpia w czasie Świąt Bożego Narodzenia pojawiła się w Polsce dopiero w latach powojennych. Dopiero od lat 50. XX w. karp stał się synonimem ryby świątecznej dla Polaków.
Kaloryczność mięsa karpia zależy od sposobu jego przygotowania. Zobaczcie, jak wzrasta kaloryczność w 100 g karpia:
- karp pieczony – ok. 113 kcal
- karp ugotowany na parze –127 kcal
- karp w galarecie – ok. 136 kcal
- karp smażony – ok. 185 kcal
- karp w panierce, smażonego na oleju – ok. 270 kcal
Może więc warto wprowadzić inna tradycję?
A jakie ryby będą najlepsze na święta oprócz karpia? Oczywiście śledź! Pstrąga też warto zaserwować. Dlaczego?
Główną zaletą pstrąga jest nisko kaloryczność (97-160 kcal na 100 g mięsa). Jest źródłem pełnowartościowego białka, no i drogocennych kwasów omega-3. Ale pstrąg to też bogactwo minerałów (fosfor, witaminy z grupy B, witamina E, selen, wapń, magnez, żelazo...).
Można też serwować pieczonego łososia (z grzybami wyborny). Albo dorsza. A zamiast karpia po żydowsku, na stołach świetnie będzie wyglądać sandacz w galarecie.
Nawet klasyczne śledzie w oleju czy w occie można wzbogacić śliwkami lub rodzynkami.
Ostatnio smakosze polecają też halibuta z migdałami przyrządzonego na białym winie.
Jakiej ryby nie wybierzemy, warto je jeść. Nie tylko w święta!
Życzenia na Boże Narodzenie
Najlepsze przepisy świąteczne
Musisz to wiedzieć na Święta
- Modlitwa przy wigilijnym stole. Jaką modlitwę odmówić?
- 12 tradycyjnych dań na Wigilię. Zobaczcie sprawdzone przepisy
- Stół wigilijny 2020: jak go ozdobić modnie i elegancko?
- Ceny karpia w grudniu 2020. Ile zapłacimy za kilogram najpopularniejszej ryby?
- Adwentowy wieniec: jak zrobić ozdobny świąteczny wieniec?
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?