IX Festiwal „Śląskie Smaki” odbędzie się w niedzielę 8 czerwca 2014 w Zawierciu, obok Miejskiego Ośrodka Kultury przy ul. Piastowskiej. Początek o godz. 13.00. Wstęp wolny.
Kluczową część festiwalu stanowi konkurs kulinarny, w którym uczestnicy podzieleni na 3 kategorie: amatorów, profesjonalnych kucharzy oraz uczniów szkół gastronomicznych walczą o tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2014 i statuetkę złotego durszlaka.
Każda z drużyn, zgodnie z regulaminem, przygotowuje 3 dania związane z tradycyjną kuchnią regionalną, nie tylko typowo śląską, ale również jurajską, zagłębiowską, czy beskidzką.
Potrawy zgłoszone do konkursu kulinarnego cechuje ogromna różnorodność. Znajdziemy wśród nich i typową śląską roladę, zagłębiowską zalewajkę, czy jurajskie prażonki. Ciekawie zapowiadają się również kulinarne wariacje na temat pokrzywy i kaszy pęczak.
Do udziału w tegorocznym konkursie kulinarnym zakwalifikowało się 17 drużyn:
- w kategorii amatorów: Kostkowianki, KGW Wisła Wielka, KGW w Udorzu, Pradlanki, Śląskie blogerki, Nina z Falimijom z Tarnowskich Gór, Jurale z Zawiercia.
- w kategorii profesjonalistów: Willa Słoneczna w Dębowcu, Restauracja EM w Koziegłowach, Karczma Rogata w Bielsku-Białej, Restauracja Port Zawiercie w Zawierciu, Zajazd Biała Skała w Zawierciu, Restauracja Kapias w Goczałkowicach Zdroju.
-w kategorii uczniów szkół gastronomicznych: Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Żarkach, Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim, Kucharska Brygada z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej, Cwaniary z gastronoma z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej.
Każda z drużyn przygotuje po 3 dania konkursowe. Potrawy, które wzbudzają szczególne zainteresowanie to m.in.:
„Kotleciki jagnięce na ziemniakach w łospie w towarzystwie musu rabarbarowego i duszonej pokrzywy”,
„Gęś faszerowana kapustą kiszoną z wędzonymi śliwkami z jabłkowym piwem (jurajskim) na pęczotto z grzybami leśnymi z chełmskiego lasu”, „Gołąb faszerowany kaszą pęczak i wędzoną słoniną podany z modrą kapustą zaprawianą śliwką marynowaną w occie”, „Gęś goczałkowicka gotowana w tłuszczu, pęczak, nasiona słonecznika, sałatka kwiatowa skropiona syropem z mniszka lekarskiego”, „Ajerkuchy z bratrury z owocowym kawiorem”.
Uczestnicy imprezy, podczas "Bitwy Smaków" czyli pokazu kulinarnego na cztery ręce (Remigiusz Rączka vs. Sebastian Humski) , będą mogli zobaczyć jak z prawie takich samych składników powstają dwie różne zupy: żur i zalewajka.
Tak jak INDUSTRIADA jest Świętem Szlaku Zabytów Techniki , tak Festiwal Śląskie Smaki jest też Świętem Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”. Restauracje Szlaku Śląskie Smaki zaprezentują także swoje specjały.
Imprezę wzbogacą koncerty i występy kabaretowe. Najmłodsi również mogą liczyć na specjalne atrakcje, bowiem na każdym Festiwalu organizowane są animacje dla dzieci. Festiwal, jak co roku, zwieńczy występ Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.
*Pielgrzymka mężczyzn do Piekar 2014: ROZPOZNAJ SIĘ NA ZDJĘCIACH
*TRAGEDIA NA WIŚLE: Nurt porwał dwie dziewczyny ZDJĘCIA
*Elementarz: Bezpłatny podręcznik POBIERZ PDF
*Prawo jazdy kat. A. Egzamin na motocykl [PORADNIK WIDEO, ZDJĘCIA PLACU]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?